Samsun'da 1000'den fazla genç temel yasam destegi egitimi aldiHatice Senses Kurukiz- AstraZeneca Türkiye Kurumsal Iliskiler Direktörü Erdal Kiraz:- "TATD ve TOÇEV ile yürüttügümüz 'Ilk Yardima Ilk Sen Kos' projemiz sürdürülebilirlik odaklarimizdan biri olan saglik hizmetlerine erisim alaninda hayata geçirdigimiz degerli projelerimizden biri"

Samsun'da 1000'den fazla genç temel yasam destegi egitimi aldiHatice Senses Kurukiz- AstraZeneca Türkiye Kurumsal Iliskiler Direktörü Erdal Kiraz:- "TATD ve TOÇEV ile yürüttügümüz 'Ilk Yardima Ilk Sen Kos' projemiz sürdürülebilirlik odaklarimizdan biri olan saglik hizmetlerine erisim alaninda hayata geçirdigimiz degerli projelerimizden biri"

ISTANBUL (AA) - AstraZeneca Türkiye'nin global ölçekte yürüttügü Genç Sagligi Programi kapsaminda, Türkiye Acil Tip Dernegi (TATD) ve Tüvana Okuma Istekli Çocuk Egitim Vakfi (TOÇEV) is birligi ile düzenlenen "Ilk Yardima Ilk Sen Kos" projesinin yeni duragi Samsun oldu.

AstraZeneca Türkiye'den yapilan açiklamaya göre, Türkiye'nin çesitli illerindeki lise ögrencilerine TATD'in gönüllü acil tip uzmanlari tarafindan temel ilk yardim egitimlerinin verildigi proje kapsaminda Samsun'daki Ilkadim 19 Mayis Anadolu Lisesi, Nedime Serap Ulusoy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Karsiyaka Anadolu Lisesi, Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden yaklasik 1.200 ögrenciye temel yasam destegi, eriskin ve çocuklarda kalp masaji ve suni teneffüs uygulamasinin yani sira heimlich manevrasi, yabanci cisme bagli hava yolu tikanmalari gibi konular maketler üzerinde uygulamali olarak anlatildi.

Ayni zamanda ilk-son testler uygulanarak egitime katilan ögrencilerin bilgileri de ölçüldü. TOÇEV egitim verilen okullarin belirlenmesi için Milli Egitim Bakanligi'nin duyurusu ile Samsun Il Egitim Müdürlügü'nün okullarini kapsayacak sekilde egitime gidilen okullarla koordinasyonu sagladi.

Proje kapsaminda su ana kadar 11 ildeki 80 okulda 29 binin üzerinde ögrenciye ulasildi. Farkli illerde gerçeklesen egitimlere AstraZeneca'dan 57 çalisan da gönüllü olarak destek verdi.

Proje ile 2025'e kadar yaklasik 27 ildeki 155 okulda 55 bin ögrenciye egitim verilmesi hedefleniyor. Proje kapsaminda verilecek egitimlerin bir sonraki duragi ise Antalya olacak.

- "Bu egitimlerin bütün topluma yayilmasi çok önemli olacaktir"

Açiklamada görüslerine yer verilen TATD Proje Koordinatörlerinden Dr. Ögr. Üyesi Gül Pamukçu Günaydin, TATD için böyle bir projenin içinde yer almanin çok gurur verici oldugunu belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Pek çok kisi kalp ve solunum durmasi yasadiginda saglik ekipleri gelene kadar yanlarinda olan yakinlari ilk müdahale yapmayi bilmedigi için kurtarilamiyor. En çok zamani yakinlarimiz ile geçiriyoruz ve onlardan birine bir sey oldugunda dogru bilgilerle yardim etmek çok önemli. Bu projede temel yasam destegi ile tanisan bu gençlerin ileride birer ilk yardim gönüllüsü olacagina inaniyoruz. Bu egitimlerin bütün topluma yayilmasi çok önemli olacaktir."

TOÇEV Egitim ve Proje Sorumlusu Zafer Gedik de 3-7 Nisan'da "Ilk Yardima Ilk Sen Kos" projesinin Samsun saha programini gerçeklestirdiklerini aktararak, "Programimiz boyunca 5 farkli lisede teorik ve uygulamali egitimler gerçeklestirerek yaklasik 1.200 ögrenciyi ilk yardim egitimleri ile bulusturduk. Ögrenciler, acil tip uzmani egitmenlerimiz tarafindan verilen teorik egitimleri büyük bir ilgiyle dinledi. Uygulama kisminda ise gönüllü olarak maketler üzerinde temel yasam destek hareketlerini basari ile uyguladilar. Samsun saha programimizi verimli ve keyifli bir sekilde tamamladik." ifadelerini kullandi.

AstraZeneca Türkiye Kurumsal Iliskiler Direktörü Erdal Kiraz da Türkiye'de faaliyet göstermeye basladiklari ilk günden bu yana toplum sagliginin gelistirilmesine destek vermeyi kurumsal sorumluluklari ve öncelikleri arasinda gördüklerini anlatarak, sunlari kaydetti:

"TATD ve TOÇEV ile yürüttügümüz 'Ilk Yardima Ilk Sen Kos' projemiz sürdürülebilirlik odaklarimizdan biri olan saglik hizmetlerine erisim alaninda hayata geçirdigimiz degerli projelerimizden biri. Gelecegimizin teminati gençlerin saglikli birer birey olarak yetismesinin yani sira onlara ilk yardim konusunda donanimli olmanin önemini asilayan bu anlamli projemizle Samsun'da gençlerimiz ile bir araya gelmenin mutlulugunu yasiyoruz. Projemizin gençlerimize faydali olmasini diliyor, egitimlere katilan ve egitimleri veren herkese tesekkür ediyoruz."