Pakistan'da Imran Han için 8 günlük gözalti süresi Muhammet Nazim Tasci- Eski Disisleri Bakani Sah Mahmut Kureysi de gözaltina alindi

Pakistan'da Imran Han için 8 günlük gözalti süresi Muhammet Nazim Tasci- Eski Disisleri Bakani Sah Mahmut Kureysi de gözaltina alindi

ISLAMABAD (AA) - Pakistan'da mahkeme, yolsuzlukla yargilanan eski Basbakan Imran Han'in sorgulanmasi için 8 gün polis gözetiminde kalmasina onay verdi.

Dawn gazetesindeki habere göre, Han, güvenlik gerekçesiyle bir defaligina mahkeme alani statüsü verilen Islamabad Emniyet Müdürlügü kompleksi içerisindeki Polis Misafir Evinde durusmaya çikarildi.

Mahkeme, Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han’in sorgulanmasi için 8 gün polis gözetiminde kalmasina onay verdi.

Mahkeme ayrica Han'i, basbakan oldugu 2018-2022 yillarinda yabanci devlet görevlileri tarafindan verilen resmi hediyeleri satmakla da suçladi.

Mahkeme, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu'na (NAB), Han'i 17 Mayis'ta bir sonraki durusmaya getirmesini emretti.

Öte yandan, PTI Genel Sekreteri Asad Ömer'in gözaltina alinmasinin ardindan eski Disisleri Bakani ve PTI Baskan Yardimcisi Sah Mahmut Kureysi de bugün gözaltina alindi.

- Gösteriler sürüyor

Han'in tutuklanmasinin ardindan baslayan gösteriler ülkenin çesitli sehirlerinde sürüyor.

Göstericiler, Radio Pakistan’in Pesaver’deki ofisini basarak kullanilamaz hale getirdi.

- 239 milyon dolarlik yolsuzluk suçlamasi

Geçen haziranda koalisyon hükümeti, Han ve esinin Pakistan'in önemli emlak zenginlerinden Malik Riaz'dan bir egitim enstitüsü insa etmek üzere milyarlarca rupi degerinde arazi aldiklarini iddia etti.

Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB), Han'in PTI hükümetinin Riaz ile bir anlasma yaptigini ve bu anlasmanin ulusal hazineyi 239 milyon dolardan fazla zarara ugrattigini belirtiyor.

Aralik 2019'da Riaz, "kirli para" ile ilgili bir sorusturma kapsaminda aralarinda 239 milyon dolar degerinde mülklerin de bulundugu mal varligini Birlesik Krallik Ulusal Suç Ajansina teslim etmeyi kabul etti.

Pakistan Içisleri Bakani Rana Sanaullah ise Ingiliz yetkililerin kara para aklamayla baglantili olarak Pakistan’a 239 milyon dolari iade ettigini ancak Han’in parayi ulusal hazinede tutmak yerine Riaz'a verdigini dile getirmisti.

- NAB karariyla tutuklama

Han hakkindaki tutuklama karari, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafindan verilmisti.

Söz konusu gelisme, Han'in üst düzey istihbarat yetkilisini, kendisine yönelik suikastin arkasinda olmakla suçlamasinin ardindan gelmisti.

Pakistan ordusu, dün, eski Basbakan Imran Han'in kendisine yönelik suikastin arkasinda üst düzey bir istihbarat yetkilisinin olduguna yönelik iddialarini "sorumsuzca ve asilsiz" olarak nitelendirmisti.

Han, koalisyon hükümeti erken seçim ilan etmedigi gerekçesiyle 28 Ekim 2022'de Lahor'dan Islamabad'a yürüyüs baslatmisti.

Vezirabad'da 3 Kasim 2022'de konvoyuna ates açilmasi sonucu Han, iki bacagindan yaralanmisti. Saldirida bir kisi ölmüs, 13 kisi yaralanmisti.

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan'da yapilan güven oylamasinda 174 "hayir" oyuyla Imran Han hükümeti düsmüstü.