New Mexico'da insa edilecek nükleer yakit depolama tesisine lisans verildiIbrahim Hakki Çetinkaya- New Mexico Valisi Michelle Lujan Grisham, New Mexico'nun ABD’nin kullanilmis nükleer yakit çöplügü haline gelmesinden korktuklarini açikladi

New Mexico'da insa edilecek nükleer yakit depolama tesisine lisans verildiIbrahim Hakki Çetinkaya- New Mexico Valisi Michelle Lujan Grisham, New Mexico'nun ABD’nin kullanilmis nükleer yakit çöplügü haline gelmesinden korktuklarini açikladi

ALBUQUERQUE (AA) - ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu (NRC), ülkedeki nükleer enerji santrallerinden gelen tonlarca kullanilmis nükleer yakiti geçici olarak depolamasi için New Mexico'da insa edilecek tesise lisans verdi.

NRC, enerji sirketi Holtec International'in New Mexico’nun güneydogusundaki geçici nükleer atik depolama tesisi insa etmesine ve isletmesine izin verilecegini duyurdu.

New Mexico Valisi Michelle Lujan Grisham ve eyalet kongresi üyeleri, yaptiklari açiklamada, federal hükümetin ülke çapindaki ticari reaktörlerde biriken atiklar için kalici bir çözümü olmadigini, New Mexico'nun ABD’nin kullanilmis nükleer yakit çöplügü haline gelmesinden korktuklarini belirtti.

Üyelerden New Mexico Senatörü Jeff Steinborn, “NRC'nin bugünkü eylemleri, New Mexico'nun yüksek seviyeli nükleer atiklarin depolanmasi ve imha edilmesine iliskin getirilen yasagin önemini gösteriyor.” ifadelerini kullanarak, seslerinin duyulmasini ve projenin sonlandirilmasini istediklerini dile getirdi.

Holtec International tarafindan yapilan açiklamada ise New Mexico eyaletinin söz konusu yasaginin federal yasa tarafindan geçersiz kilindigi aktarilarak, yargi sürecinin yalnizca süreci geciktirerek ekonomik yükü artiracagi vurgulandi.

Açiklamada, NRC’ye tesekkür edilerek, kararin 8 yillik bir süreç sonunda ülkenin geçici yakit depolama sorununa cevap verecek güvenli ve geri dönüsüm saglayacak bir tesisin insa edilmesinde dönüm noktasi oldugu kaydedildi.

Beyond Nuclear adli gözlemci örgüt üyelerinden radyoaktif atik uzmani Kevin Kamps, konuya iliskin, yüksek oranda radyoaktif atigin tasinmasinin dogasi geregi yüksek riskli oldugunu ve atiklarin tasindigi varillerin yolculuk sirasinda yol sartlarindan ötürü dagilma tehlikesi tasidigini belirtti.

Kamps, örnegin, raydan çikma riskine karsi, bozulmus raylarin yapisal bütünlügünün test edilmesi gerektigini vurguladi.

Holtec yetkilileri ise buna yanit olarak, yapilan testlerde, nükleer atiklari muhafaza etmek için kullanilan varillerin, trenin raydan çikmasi durumunda olusacak sarsintida bile radyasyon yaymadigini gösterdigini vurgulayarak, bu iddialara itiraz etti.

Tesisin 8 bin 680 metrik tona kadar kullanilmis uranyumu geçici olarak depolama kapasitesine sahip olacagi bildirildi. Gelecek 60 yilda ise bu kapasitenin 10 bin metrik tona kadar çikabilecegi kaydedildi.

ABD Enerji Bakanligi’ndan alinan bilgilere göre, ülkede her yil 2 bin metrik ton nükleer atik meydana geliyor.

Ülkede 1950’den bu yana olusan nükleer atiklarin 90 bin metrik tona ulastigi biliniyor. Bunlarin bir araya getirildiginde yaklasik bir futbol sahasi büyüklügünde oldugu kaydediliyor.