NATO: Finlandiya'da asker konuslandirmamiz bu ülkenin kendi kararina bagliSelen Temizer

NATO: Finlandiya'da asker konuslandirmamiz bu ülkenin kendi kararina bagliSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün Ittifak'a üye olacak Finlandiya'da NATO askeri konuslandirilip konuslandirilmamasinin bu ülkenin kararina bagli oldugunu, Fin yetkililer ile görüsmelerde bu konunun henüz ele alinmadigini söyledi.

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahinda düzenlenen Disisleri Bakanlari toplantisindan önce gazetecilere açiklamalarda bulundu.

Ittifak'in kurulusunun 74. yil dönümü ve Finlandiya'nin NATO'ya 31. üye olarak katilmasi nedeniyle bugünün tarihi özelligine dikkati çeken Stoltenberg, toplantinin Rusya'nin savasi kararlilikla sürdürdügü kritik bir dönemde düzenlendigini belirtti.

Stoltenberg, bakanlarin, toplantida Ukrayna'nin acil ihtiyaçlari kadar NATO standartlarinda ekipmana sahip olmasi için daha uzun dönemli gereksinimlerinin planlanmasiyla ilgili konulari görüseceklerini söyledi.

Toplantida Orta Dogu ve Kuzey Afrika'daki güvenlik sinamalarinin ele alinacagini dile getiren Stoltenberg, Japonya, Avustralya, Güney Kore, Yeni Zelanda olmak üzere Asya Pasifik bölgesindeki ortaklarla, giderek birbirlerine yaklasan Çin ve Rusya'ya karsi is birligini gelistirmenin önemini de masaya yatiracaklarini ifade etti.

- Finlandiya'nin üyeligi ve NATO askeri varligi konusu

Stoltenberg, Finlandiya'nin üyeligiyle ilgili sahsi düsüncelerinin sorulmasi üzerine su degerlendirmelerde bulundu:

"Norveçli oldugum için ayrica mutluyum. Uzun yillardir Finlandiya ve Fin siyasetçilerle beraber çalisiyorum. Kisa süre öncesine kadar bunun mümkün olabilecegini düsünmezdik. Dolayisiyla gerçekten tarihi bir sey. Finlandiya'nin egemen, bagimsiz, kendi kararlarini alan bir devlet oldugunu ve NATO'nun demokratik ve egemen devletlere açik kapi politikasiyla destek verdigini gösteriyor."

Rusya'nin Finlandiya çevresinde varligini artirma yönündeki yorumlari animsatilan Stoltenberg, Rusya'nin bunu yillardir yaptigini, NATO'nun da sürekli olarak bu bölgede durusunu ve varligini gözden geçirdigini, daha fazla tatbikat yaptigini ve varligini artirdigini söyledi.

NATO'nun Finlandiya'da asker konuslandirip konuslandirmayacagiyla ilgili soru üzerine Stoltenberg, "Bu Finlandiya'nin verecegi bir karar. Ülkenin rizasi olmadan elbette NATO askerlerini konuslandirmiyoruz. Kalici üsler bulundurmadigimiz birçok ülkede deniz, hava ve kara tatbikatlari yapiyoruz. Finlandiya ile yaptigimiz görüsmelerde henüz bu konu ele alinmadi." dedi.

- Nükleer silah konusu

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in nükleer söylemini tehlikeli ve sorumsuzca buldugunu yineleyen Stoltenberg, "Rusya'nin nükleer durusunda, tutumumuzda degisiklik gerektirecek herhangi bir gelisme görmedik ancak tetikte olmaya devam ediyoruz, ne yaptiklarini yakindan izliyoruz." dedi.