NASA'nin Bennu asteroidine gönderdigi araçtan gelen örneklerde tanimlanamayan toz bulunduMelike Pala

NASA'nin Bennu asteroidine gönderdigi araçtan gelen örneklerde tanimlanamayan toz bulunduMelike Pala

ANKARA (AA) - ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) uzay araci Osiris-Rex'in Bennu isimli asteroitten aldigi moloz örneklerinin bulundugu kapsülde ne oldugu henüz tespit edilemeyen siyah renkli toz bulunmasinin ardindan arastirmalar durduruldu.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, Dünya'ya dönen Osiris-Rex isimli uzay aracinin getirdigi asteroit örnekleri bilim insanlarinca arastirilmaya baslandi.

Haberde, NASA'nin, Bennu'dan gelen örneklerin bulundugu kapsülün iç kisminda siyah renkli tanimlanamayan toz tespit etmesinin ardindan arastirmalari durdurmak zorunda kaldigi kaydedildi.

Tozun, asteroidinden gelen bir madde olup olmadigini belirlemek için analizden geçirilecegi bilgisi verilirken, arastirmalarin da analizin ardindan devam etmesi bekleniyor.

Örneklerin, bilim insanlarinin Dünya'nin ve yasamin nasil olustugunu daha iyi anlamalarina yardimci olacagi belirtiliyor.

Osiris-Rex, 24 Eylül'de, örnek kapsülünü 100 bin kilometre uzakliktan birakmis ve kapsül 4 saat sonra parasütle Utah Çölü'ne inis yapmisti.

Örnekler inceleme için NASA'nin Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne götürülmüstü.

- Bennu asteroidi

Dünya'dan 81 milyon kilometre uzaklikta Günes'in yörüngesinde dönen ve Empire State Binasi büyüklügünde olan Bennu’nun çok daha büyük bir asteroidin kirilmis parçasi olduguna inaniliyor.

Bennu'nun 2182 yilinda Dünya'ya tehlikeli bir sekilde yaklasmasi bekleniyor.

Bennu asteroidi çalismasinin liderligini yapan Arizona Üniversitesinden Dante Lauretta, Osiris-Rex'in topladigi verilerin asteroidi saptirma çabasina yardimci olacagini düsündüklerini söyledi.

NASA'nin Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden 2016’da uzaya gönderilen ve 2018'de Bennu asteroidine ulasan Osiris-Rex, Bennu'nun karbon bakimindan zengin olan karanlik yüzeyinden moloz parçalari toplamasinin ardindan 2021’de 178 milyon mil (yaklasik 286 milyon kilometre) mesafeden dünyaya dönüs için yola çikmisti.