AB, Ukrayna'daki Kahovka Baraji'nin bombalanarak yikilmasini kinadiSelen Temizer

AB, Ukrayna'daki Kahovka Baraji'nin bombalanarak yikilmasini kinadiSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Ukrayna'daki Kahovka Baraji'nin bombalanarak yikilmasini kinadigini, bunun savas suçu teskil edebilecegini duyurdu.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, ortak yazili açiklama yapti.

Rusya'nin Ukrayna'nin kritik sivil altyapisina yönelik saldirilarinin Kahovka Baraji'nin yikilmasiyla "esi görülmemis bir boyuta ulastigi" ifade edilen açiklamada, AB'nin bu saldiriyi en güçlü sekilde kinadigi aktarildi.

Açiklamada, saldiri neticesinde nehrin asagisindaki selin, Herson sehri de dahil olmak üzere yaklasik 80 yerlesim yerindeki yüzbinlerce sivilin hayatini tehlikeye attigi belirtilerek, barajin su seviyesinin düsmesinin Zaporijya Nükleer Santrali'nin reaktörleri için sogutma suyuna erisimi de etkiledigi kaydedildi.

AB'nin, acil yardim saglamak için Ukraynali yetkililerle iletisim halinde oldugu bildirilen açiklamada, "Kritik sivil altyapiya yönelik saldirilarin savas suçu teskil edebilecegini hatirliyoruz." denildi.