NASA, 2028'de baslatilmasi planlanan Venüs misyonunu 2031'e ertelediDilara Karatas

NASA, 2028'de baslatilmasi planlanan Venüs misyonunu 2031'e ertelediDilara Karatas

ANKARA (AA) - Amerikan Havacilik ve Uzay Ajansi (NASA), Venüs kesif misyonunu, bütçe kesintisi nedeniyle 2028'den 2031'e tehir etti.

The Verge'ün haberine göre, ABD'de düzenlenen Ay ve Gezegen Bilimi Konferansi'nda, NASA'nin "Venüs Emisyon, Radyo Dalgalari, Interferometrik Sentetik Açiklik, Topografi ve Spektroskopi Ölçümleri" (VERITAS) adi verilen misyonun bas arastirmacisi Sue Smrekar, görevin finansmaninin neredeyse tamamen kesildigini söyledi.

Smrekar, görevin ertelenmesinin normal olmadigini, NASA'nin baska görevlerine destek saglamasi için kendi ekiplerinin dagitilacagini belirterek NASA'nin bu kararindan önce VERITAS görevinin programa ve bütçeye uygun ilerledigini savundu.

NASA Sözcüsü Karen Fox ise NASA'ya bagli Jet Tahrik Laboratuvari'nda (JPL) yasanan gecikmeler, lojistik sorunlar ve is gücü sikintilari nedeniyle VERITAS görevinin bütçesinin azaltildigini kaydetti.

Fox, "VERITAS'in 2028'den en erken 2031 yilina kadar ertelenmesine karar verildigini" belirterek JPL'nin 2024'teki degerlendirmeyi geçmesi halinde VERITAS görevine tekrar mali destegin saglanabilecegini söyledi.

Öte yandan görevin ertelenmesinin uzun vadede daha fazla paraya mal olacagi ve basari oraninin da düsecegi öne sürüldü.

Beyaz Sarayin henüz Kongre tarafindan onaylanmayan 2024 bütçe talebinde, VERITAS görevi dahil NASA'nin bazi görevlerini finanse eden Gezegen Bilimi Bölümü'ne 3,38 milyar dolar teklif edildi.

Yeni bütçede, VERITAS görevine 1,5 milyon dolar ayrilacagi belirtiliyor.

VERITAS kapsaminda gezegen yörüngesine gönderilecek kesif uydusu, gezegenin jeolojik tarihini anlamak için Venüs’ün yüzeyini haritalandirilacak ve Dünya’dan nasil farkli gelistigini arastiracak.

Uydu, gezegenin jeolojik özelliklerini, sismik ve volkanik faaliyetleri inceleyecek.

NASA'nin Magellan uzay araci, 20 Mart'ta Venüs'te en az bir aktif yanardaginin oldugunu bulmustu. Arastirmacilar, yanardagdan çikan lavlarin gezegenin yüzeyini degistirdigini açiklamisti.