Markalar nisanda hem adet satislarini hem de cirolarini artirdiGökhan Yildiz- Birlesmis Markalar Dernegi Baskani Sinan Öncel:- "Adet satislarinda hem yillik hem de aylik ölçekte artis var. Nisan 2022 ile kiyasladigimizda üye markalarimizin yüzde 75'inin adet satislarinda artis görüyoruz"

Markalar nisanda hem adet satislarini hem de cirolarini artirdiGökhan Yildiz- Birlesmis Markalar Dernegi Baskani Sinan Öncel:- "Adet satislarinda hem yillik hem de aylik ölçekte artis var. Nisan 2022 ile kiyasladigimizda üye markalarimizin yüzde 75'inin adet satislarinda artis görüyoruz"

ISTANBUL (AA) - Birlesmis Markalar Dernegi'nin (BMD) üyeleri arasinda yaptigi ankete göre, markalarin adet satislari nisanda hem yillik hem de aylik ölçekte artti.

BMD'den yapilan açiklamaya göre, dernek, üyeleri arasinda yaptigi nisan ayi anketinin sonuçlarini kamuoyu ile paylasti.

Ankete göre mart ile kiyaslandiginda nisanda markalarin neredeyse tamaminin cirosu yükseldi. Ayni dönemde her 4 markadan 3'ünün adet satislarinda da artis kaydedildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen BMD Baskani Sinan Öncel, organize perakende sektörü için nisan ayinin çok verimli geçtigini belirtti.

Nisan performansinin yaz dönemi için umut verici oldugunu anlatan Öncel, sunlari kaydetti:

"Biz sektördeki gelisimi genel olarak adet satislari üzerinden takip ediyoruz. Adet satislarinda hem yillik hem de aylik ölçekte artis var. Nisan 2022 ile kiyasladigimizda üye markalarimizin yüzde 75'inin adet satislarinda artis görüyoruz. Söz konusu dönemde üyelerimizin yüzde 40'i adet satislarini en az yüzde 20 artirdigini beyan ediyor. Adet satislarinda marttan nisana aylik degisimde de çarpici sonuçlar çikti. Markalarimizin yüzde 77'si mart ayina göre adet satislarini artirdi. Her 3 markamizdan birinin adet satislarinda en az yüzde 20 artis gerçeklesti. Cirolarda ise enflasyon ve adet satislarina paralel dogal bir artis görüyoruz. Yillik ölçekte markalarimizin yüzde 70'i en az yüzde 80 ciro artisi kaydetti. Marttan nisana cirolarda da önemli bir artis var. Nisanda her 4 markamizdan biri mart ayina göre yüzde 40'in üzerinde ciro artisi gerçeklestirdi."

- "Yabancilarin ciroya katkisinin mayistan itibaren artmasini bekliyoruz"

Yerli müsterinin yogun alisveris trafigine ragmen yabancilarin ciroya katkisinin nisanda da beklentinin altinda kaldigini aktaran Öncel, "Yabancilarin ciroya katkisinin mayistan itibaren artmasini bekliyoruz. Turizm ve tatil sezonunun da etkisiyle Kurban Bayrami'na kadar alisveriste canliligin devam edecegini öngörüyoruz." ifadelerini kullandi.

Öncel, finansmana erisim konusunda zorluklar olmasina ragmen yer ve kiralama kosullari uygun noktalarda yeni magaza yatiriminin markalar için hala cazibesini korudugunu belirtti.

Uygun kosullu finansmana erisimdeki sorunlarin yani sira yüksek kira maliyetlerinin de yatirim istahini kaçirdigini vurgulayan Öncel, "Is yeri kira artisinda yillik TÜFE ortalamasi dikkate aliniyor. Nisanda bu oran yüzde 67 düzeyindeydi. Mevcut kosullarda yüzde 67 bile çok yüksekken sözlesmesi biten magazalarda yüzde 400'e varan kira artisi talepleriyle karsi karsiya kalabiliyoruz." degerlendirmesini yapti.

Öncel, kendilerinin geçici bir süre de olsa kira artisinin yillik TÜFE ortalamasinin yüzde 50-60'i düzeyinde sinirlandirilmasini, mülk sahibinin kaybinin da vergi kolayliklari ile telafi edilmesini önerdiklerini ifade ederek, önerilerinin enflasyonla mücadeleye de pozitif katki yapacagina inandiklarini bildirdi.