Ingiltere, Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin süresinin uzatilmasindan memnunBehlül Çetinkaya

Ingiltere, Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin süresinin uzatilmasindan memnunBehlül Çetinkaya

LONDRA (AA) - Ingiltere Disisleri Bakani James Cleverly, Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin devam etmesinin pozitif bir adim oldugunu belirterek Türkiye ve Birlesmis Milletler'e (BM) tesekkür etti.

Cleverly, Twitter hesabindan, "Karadeniz Tahil Koridoru Anlasmasi'nin devam etmesi olumlu bir adim ancak Rusya'nin koydugu bitis tarihleri anlasmayi istikrarsizlastirdi ve gidanin en çok ihtiyaç duyanlara ulasmasini yavaslatti." paylasimi yapti.

Bakan Cleverly, "Çalismalari için BM ve Türkiye'ye tesekkür ederim. Rusya gidayi bir silah olarak kullanmaya son vermeli ve anlasmanin eksiksiz uygulanacagini taahhüt etmelidir." ifadelerini kullandi.

- Tasinan tahil miktari 30 milyon tonu asti

Anlasma, Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle bas gösteren gida krizini önlemek için iki ülke arasinda Türkiye'nin girisimleri ve BM'nin kolaylastiriciligi ile 22 Temmuz 2022'de imzalanmisti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan dün yaptigi açiklamada imzalandigi günden bu yana çesitli defalar uzatilan ve 18 Mayis'ta sona ermesi beklenen anlasmanin 2 ay daha uzatildigini duyurmustu.

Olusturulan tahil koridorundan geçen tahil miktari, 30 milyon 250 bin tonu asti. Devam eden sevkiyat kapsaminda Ukrayna limanlarindan ayrilan gemi sayisi 951'e ulasti.

Koridordan geçen tahilin yüzde 40'i Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Dogu'ya tasindi.