Macaristan Maarif Okullari Türkiye'deki depremzedeler için iftar düzenlediDildar Baykan Atalay

Macaristan Maarif Okullari Türkiye'deki depremzedeler için iftar düzenlediDildar Baykan Atalay

ANKARA (AA) - Macaristan Maarif Okullari ve ülkede etkin Kont Szechenyi Aile Vakfi, geliri Türkiye'deki depremzedelere bagislanmak üzere, Macaristan'daki is insanlarinin da katilimiyla iftar programi düzenledi.

Türkiye Maarif Vakfindan yapilan yazili açiklamaya göre, Macaristan Maarif Okullari ile Kont Szechenyi Aile Vakfi, 6 Subat'ta yasanan Kahramanmaras merkezli depremlerde magdur olanlara yardim etmek amaciyla ülkedeki is insanlarinin da katildigi bagis iftari programi organize etti.

Organizasyona; Türkiye Maarif Vakfi Baskani Prof. Dr. Birol Akgün, Türkiye'nin Budapeste Büyükelçisi Gülsen Karanis Eksioglu, Macaristan Egitim Bakanligindan Dr. Andavölgyi Ferenc, Szechenyi Aile Vakfi Baskani Timea Szechenyi, Budapeste belediye baskan yardimcilari, Türkiye Maarif Vakfi ve Türkiye adina Macaristan’da faaliyet yürüten diger kurumlarin temsilcileriyle, çogunlugu Macar is adamlari ile çok sayida davetli katildi.

Türkiye Maarif Vakfi Baskani Akgün, programda yaptigi konusmada, 6 Subat’ta Türkiye’de 11 ilde etkisini gösteren büyük bir depremin yaralarinin sarilma sürecinde oldugunu belirterek "Yüzü askin ülkeden arama kurtarma ekipleri geldi. Zaman beklemeden depremzedelerin yardimina kosan 167 Macar arama kurtarma görevlisine ve yardimlarini esirgemeyen Macar halkina ulastirdigi destekleri için mütesekkiriz. Türk milleti bu zor gününde derdiyle dertlenenleri ve kendisine uzatilan yardim elini hiçbir zaman unutmayacaktir." dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi projelere göre deprem bölgesinde 300 bin konut insa edileceginin altini çizen Akgün, “Halihazirda yüz binlerce deprem magduru çadirlarda yasiyor. Türkiye Maarif Vakfi olarak biz de bir sosyal sorumluluk projesi olarak deprem bölgesinde konteyner yasam alani kuracagiz. Içerisinde bir anaokulu ve bir bilgisayar laboratuvari da bulunacak olan yerleskede, konteyner evler kurulmasini planliyoruz.” diye konustu.

- "Bu okul Türk ve Macar dostlugunun kalici bir nisanesi olacaktir"

Akgün, Avrupa’daki Türk diasporasinin yogun oldugu ülkelerde de çok amaçli egitim merkezleri açtiklarini belirterek Avrupa Egitim Merkezlerinde, çocuklarin anadil ve akademik becerilerini gelistirmelerine iliskin dersler verildigini, velilere yönelik de rehberlik ve bilinçlendirme çalismalari yürütüldügünü dile getirdi.

Türkiye Maarif Vakfinin, 2019’da Macaristan’in baskenti Budapeste’de ilkögretim ve lise düzeylerinde egitim faaliyetlerine basladigini aktaran Birol Akgün, “Geçtigimiz yil satin aldigimiz sehir merkezindeki Hernad Utca’da bulunan Maarif Okulu binamizin restorasyonuna hizli bir sekilde basliyoruz. Hedefimiz, iki devlet arasindaki iliskilerin kurulmasinin 100. yili olan 2024 Türk-Macar Kültür Yilinda egitim ögretim faaliyetlerimize yeni okul binamizda baslamaktir. Bu okul Türk ve Macar dostlugunun kalici bir nisanesi olacaktir." ifadelerini kullandi.