Letonya Ukrayna için mühimmat üretimine yogunlastiMurat Temizer

Letonya Ukrayna için mühimmat üretimine yogunlastiMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Letonya Savunma Bakani Inara Murniece, Ukrayna'nin silaha ve mühimmata ihtiyaci oldugunu belirterek, "Letonya mühimmat üretimine yogunlasmis durumda. Avrupa'da da bazi ortak yatirimlar planlamaliyiz." dedi.

Murniece, AB ülkelerinin savunma bakanlarinin toplantisinin girisinde basina açiklamalarda bulundu.

Ukrayna'ya yönelik askeri yardimlari artirmak gerektigini vurgulayan Murniece, ulusal savunma sanayisini güçlendirmenin de önemli oldugunu ifade etti.

Murniece, Rusya-Ukrayna Savasi baslamadan önce Ukrayna'ya silah göndermeye basladiklarina dikkati çekerek, "Bugün Ukraynali askerlerin egitimine odaklaniyoruz. Bu da Letonya'da yaklasik 3000 Ukraynalinin egitilecegi anlamina geliyor. Kisa süre önce de Kanada ile birlikte çok iddiali bir egitim programi açikladik. Kanada egitmenleri saglayacak, Letonya ise altyapi, yasam, ulasim ve egitmen masraflarini karsilayacak." diye konustu.

Ukrayna'nin silaha ve mühimmata ihtiyaci oldugunun altini çizen Murniece, "Letonya mühimmat üretimine yogunlasmis durumda. Avrupa'da da bazi ortak yatirimlar planlamaliyiz." ifadelerini kullandi.

Finlandiya Savunma Bakani Antti Kaikkonen de Avrupa Birligi (AB) olarak Ukrayna'ya nasil yardim edeceklerini sürekli tartistiklarini belirtti.

Kaikkonen, Finlandiya'da hükümet kurma çalismalarinin devam ettigini animsatarak, "Yeni hükümeti olusturmak haftalar sürebilir ancak eminim güvenlik ve dis politikalarimizla Ukrayna'ya gelecekte de destek verecegiz." dedi.

Finlandiya'da geçen ayki seçimleri birinci sirada tamamlayarak hükümet kurma görevini üstlenen Ulusal Koalisyon Partisinin lideri Petteri Orpo, Gerçek Finler Partisi, Isveç Halk Partisi ve Hristiyan Demokratlar Partisi ile koalisyon görüsmelerini sürdürüyor.