Latin Amerika ülkelerinde 1 Mayis kutlamalari nedeniyle çesitli kentlerde yürüyüs yapildiSinan Dogan

Latin Amerika ülkelerinde 1 Mayis kutlamalari nedeniyle çesitli kentlerde yürüyüs yapildiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Latin Amerika ülkelerinde, "1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü" nedeniyle çok sayida yürüyüs ve kutlama gerçeklestirildi.

Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro, devlet baskanligi sarayi Casa de Narino'nun balkonundan, meydanda toplanan isçilerin 1 Mayis bayramini tebrik etti.

Baskent Bogota'nin tarihi Bolivar Meydani'nda bir araya gelen sendika temsilcileri ve çesitli siyasi gruplar, 1 Mayis Emek ve Dayanisma Günü'nü kutladi.

Venezuela'nin baskenti Karakas'ta, Devlet Baskani Nicolas Maduro'nun da katildigi etkinliklerde "Onurlu yasam, esitlik ve sosyal adalet" çagrilari yapildi.

Alanda toplanan kalabaliga seslenen Maduro ise ABD'nin Venezuela'ya yönelik ekonomik yaptirimlarina tepki göstererek, Devlet Petrol Sirketi (PDVSA) ve ABD'deki yan kurulusu CITGO'nun paralarinin serbest birakilmasini istedi.

ABD'nin, Venezuela hükümetine yapmasi gereken petrol ödemelerini ülkedeki muhalefete aktardigini hatirlatan Maduro, halkin parasinin muhalefet eliyle çalindigini kaydetti.

- Bolivya

Güney Amerika ülkesi Bolivya'da yürüyüsler gerçeklestiren sendika temsilcileri ve isçiler, yasam sartlarinin iyilestirilmesini istedi.

1 Mayis kutlamalarina katilan ve burada konusan Devlet Baskani Luis Arce ise Santa Cruz kentine bagli Yapacani kasabasinda, yeni bir hidrokarbon kuyusunun kesfedildigini duyurdu.

Arce, ülkenin sahip oldugu kaynaklar sayesinde, ulusal hükümetin ve isçilerin hayallerini gerçeklestireceklerini söyledi.

- Meksika

Basta baskent Meksiko olmak üzere ülkenin birçok kentinde, 1 Mayis vesilesiyle bir araya gelenler, ellerinde tasidiklari döviz ve pankartlarda "adalet" ve "esitlik" mesaji verdi.

Hükümeti protesto eden bazi gruplarin, güvenlik güçleriyle gerginlik yasadigi ve lastik yaktigi görüldü.

- Arjantin

Baskent Buenos Aires'teki Mayis Meydani'nda toplananlar, ülkedeki ekonomik krizi protesto etmenin yani sira çalisma sartlarinin iyilestirilmesi çagrisinda bulundu.

Arjantin'deki 1 Mayis kutlamalari olaysiz sekilde sona erdi.

- Sili

Baskent Santiago'da 1 Mayis kutlamalari için toplanan sendika temsilcileri, siyasi parti üyeleri ve çesitli gruplar, asgari ücretin artirilmasini ve çalisma sartlarinin iyilestirilmesini talep etti.