Kuzey Kore lideri Kim, ülkesinin ilk askeri casus uydusunu incelediDilara Karatas

Kuzey Kore lideri Kim, ülkesinin ilk askeri casus uydusunu incelediDilara Karatas

SEUL (AA) - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Aralik 2022'de duyurduklari, ülkenin ilk askeri casus uydusunun bulundugu tesiste inceleme yapti.

Iktidardaki Isçi Partisine (WPK) yakin ulusal gazete Rodong Sinmun, Kim ve kizinin, beyaz laboratuvar önlügüyle tesiste incelemelerde bulundugu anlara iliskin fotograflarini yayimladi.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansi (KCNA), askeri casus uydunun bilim insanlari tarafindan incelendigini ve bazi testlerden geçtikten sonra rokete yüklenmesi için hazir oldugunu bildirdi.

Güney Kore Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada da Kuzey Kore'nin henüz uydunun firlatilmasiyla ilgili uluslararasi yetkilileri bilgilendirmedigi ve firlatilmasi durumunda bunun "bölgesel baris ve istikrari tehdit edecegi" vurgulandi.

Açiklamada, casus uydunun firlatilmasiyla ilgili "Kuzey Kore rejimi, halkin durumunu göz ardi ederken yasa disi provokasyonlarini sürdürmekle mesgul oldugunu bir kez daha kanitliyor." ifadesi kullanildi.

- Kuzey Kore, ilk casus uydu için deneme yapmisti

Kuzey Kore, 19 Aralik 2022'de, ilk casus uydunun gelistirilmesindeki nihai asama olarak görülen test uydusunu firlattigini açiklamisti.

KCNA, test uydusundan çekilen ve Güney Kore'nin baskenti Seul ile Incheon kentinin uzaydan görünüsünü gösteren düsük çözünürlüklü siyah-beyaz fotograflar yayimlamisti.

Casus uydu, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un 2021'in basinda parti toplantisinda hayata geçirmeyi planladiklarini duyurdugu gelismis askeri teknoloji ürünleri arasinda yer aliyordu. Bunlarin arasinda multi-baslikli füze, kati yakitli uzun menzilli füze, su altindan firlatilan nükleer füze ve nükleer enerjiyle çalisan denizaltilar bulunuyordu.

Kim Jong-un, 19 Nisan'da ülkenin ilk askeri casus uydusunun firlatilmasi için tüm hazirliklarin tamamlandigini açiklamisti.

Güney Kore Disisleri Bakanligi da ayni gün, Kuzey Kore'ye ülkenin ilk askeri casus uydusunun firlatilmasi planindan vazgeçmesi için çagrida bulunmustu.

Bakanlik, askeri casus uydusunun firlatilmasinin Birlesmis Milletler Güvenlik Kurulu kararlarinin açik ihlali oldugu vurgulamisti.