TÜBITAK: Türkiye EAGÜ için BM Teknoloji Bankasina 10 milyon dolar destek sagladiMahmut Geldi,Ahmed Yusuf Bitmez- TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Mandal, 5'inci BM En Az Gelismis Ülkeler Konferansi'na (EAGÜ) ev sahipligi yapan Katar'in baskenti Doha'da AA muhabirine degerlendirmede bulundu: - "Türkiye, Istanbul Aksiyon Plani'nda yer alan basliklarla EAGÜ’lerin gelisimi amacina önemli katki sagladi. Bunlardan bir tanesi de BM altinda Teknoloji Bankasinin olusmasiydi" - "2015 yilinda bilim ve teknoloji a

TÜBITAK: Türkiye EAGÜ için BM Teknoloji Bankasina 10 milyon dolar destek sagladiMahmut Geldi,Ahmed Yusuf Bitmez- TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Mandal, 5'inci BM En Az Gelismis Ülkeler Konferansi'na (EAGÜ) ev sahipligi yapan Katar'in baskenti Doha'da AA muhabirine degerlendirmede bulundu:
- "Türkiye, Istanbul Aksiyon Plani'nda yer alan basliklarla EAGÜ’lerin gelisimi amacina önemli katki sagladi. Bunlardan bir tanesi de BM altinda Teknoloji Bankasinin olusmasiydi"
- "2015 yilinda bilim ve teknoloji a

DOHA (AA) - AHMED YUSUF BITMEZ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu (TÜBITAK) Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin Birlesmis Milletler (BM) Teknoloji Bankasina 10 milyon dolar destek sagladigini belirtti.

TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Mandal, 5'inci BM En Az Gelismis Ülkeler Konferansi'na (EAGÜ) ev sahipligi yapan Katar'in baskenti Doha'da AA muhabirine degerlendirmede bulundu.

Bu toplantinin, Türkiye'nin ev sahipliginde 2011 yilinda düzenlenen konferansin devami niteliginde oldugunu hatirlatan Mandal, bu nedenle o günden bu yana gerçeklestirilen faaliyetlerin ve deneyimlerin degerlendirilmesinin oldukça kiymetli oldugunu söyledi.

Halihazirda BM’nin EAGÜ listesinde 46 ülkenin bulundugunu aktaran Mandal, "Bu ülkelerin gelismekte olan ve gelismis ülkelerle ayni gelismislik düzeyine çikarilabilmesi için birçok açidan destege ihtiyaci var. Altyapi, insan kaynaklari, finans ve su an yasamis oldugumuz küresel güçlüklerin tümü, esasinda sadece gelismis ülkeler için degil gelismekte olan ve en az gelismis olan ülkeler için de geçerli." dedi.

Mandal, toplantinin "Potansiyellerden Refaha" basligiyla gerçeklestigine isaret ederek gelecek 10 yil için geçerli olacak ve "Doha Aksiyon Plani" çerçevesinde daha fazla EAGÜ’yü bulunduklari seviyeden bir üst sinifa dogru dönüstürme noktasinin temel hedef oldugunu aktardi.

- "BM Teknoloji Bankasi 2018'de TÜBITAK kampüsünde faaliyete basladi"

Mandal, Türkiye'nin faaliyetlerine dair de "Türkiye, Istanbul Aksiyon Plani'nda yer alan basliklarla EAGÜ’lerin gelisimi amacina önemli katki sagladi. Bunlardan bir tanesi de BM altinda Teknoloji Bankasinin olusmasiydi. En Az Gelismis Ülkeler konferanslari, BM çatisi altinda gerçeklesiyor. 2018 yilinda Türkiye'de ve TÜBITAK'in kampüsünde BM Teknoloji Bankasi faaliyete basladi." diye konustu.

Konferanstaki bir oturumda BM Teknoloji Bankasinin 5 yil içinde neler gerçeklestirdigine iliskin bir oturum yapildigini aktaran Mandal, "BM 2030 Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinda 17 tane baslik ve pek çok alt baslik var ve bu alt basliklardan tek tamamlanmis baslik BM Teknoloji Bankasinin açilmasi." ifadelerini kullandi.

Mandal ayrica, Türkiye'nin BM Teknoloji Bankasina 5 yilda toplam 10 milyon dolar destek saglayan tek ülke oldugunu vurguladi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun da 5 Mart Pazar günü EAGÜ konferansindaki konusmasinda BM Teknoloji Bankasina degindigini anlatan Mandal, "Bu, Türkiye'nin en az gelismis olan ülkelere yönelik vermis oldugu önem. Çünkü siz insanlara sadece para vererek o ülkeyi gelistiremezsiniz." diye konustu.

Insanlara teknolojiyi kullanan degil, teknolojiyi gelistiren ülke olmasi için teknolojiyi tasarlama ve gelistirme desteginin saglanmasi gerektigini vurgulayan Mandal, "Bu dogrultuda Türkiye'nin bugüne kadar 5 yillik katkisi çok kiymetli. Bu oturumda da bunlar ifade edildi. Ve gelecek 5 yil içinde Türkiye bu anlamda yine konuya saglayacagi destegi ifade etti." dedi.

Mandal BM Teknoloji Bankasinin baslattigi somut projelere deginerek bunlardan birinin de Nijer'de "Deneyap Teknoloji Atölyesi"nin gelistirilmesi oldugunu ve konferansta bununla ilgili BM ve Nijerli yetkililerden övgü dolu ifadeler duyduklarini anlatti.

TÜBITAK Baskani, BM Teknoloji Bankasinin EAGÜ’lerin bilim ve teknoloji odakli ihtiyacini somuta dönüstürmek için bir arayüz kurulusu oldugunu dile getirdi.

- Türkiye ile Katar arasindaki iliskiler

Türkiye ile Katar arasindaki iliskilere de açiklamasinda yer veren Prof. Dr. Mandal, iliskilerin özellikle son yillarda birçok düzeyde hizli gelistigini, bunlardan birinin de bilim ve teknoloji oldugunu belirtti.

TÜBITAK Baskani, sözlerine söyle devam etti:

"2015 yilinda bilim ve teknoloji alaninda TÜBITAK ile Katar Ulusal Arastirma Fonu arasinda imzalanmis bir anlasma var. Protokol 2017 yilindan itibaren uygulamaya geçti. O günden bugüne her yil çagriya çikiliyor.

Simdiye kadar dört alanda çagriya çikildi. Bunlarin ilki siber güvenlik alanindaydi, 2017 yilinda basladi. Sonrasinda akilli üretim sistemleri, akilli sehirler ve otonom sistemler alanlarinda çagri açildi. 2023 yilinda da finansal teknolojiler alaninda bir ortak çagri açilacak."

Mandal, bu proje çagrilarina Türkiye'den ve Katar'dan hem arastirma kurumlarinin hem sanayi kuruluslarinin basvurduguna isaret ederek, "Bir üniversite, bir sanayi kurulusu Türkiye'den, bir üniversite, bir sanayi kurulusu Katar'dan." dedi.

Prof. Dr. Mandal, su ana kadar siber güvenlik, akilli üretim sistemleri, akilli sehirler ve otonom sistemlerin her birinden ikiser olmak üzere toplamda 8 projenin desteklendigini ifade etti.