Charlie Hebdo'dan Cumhurbaskani Erdogan'a yönelik hakaret içerikli çizimAlaattin Dogru

Charlie Hebdo'dan Cumhurbaskani Erdogan'a yönelik hakaret içerikli çizimAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli yayinlariyla taninan Fransiz dergisi Charlie Hebdo, son sayisinda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'i hedef aldi.

Derginin bugünkü sayisinin kapaginda, Cumhurbaskani Erdogan bir küvet içinde çizildi ve Cloclo lakapli Fransiz sarkici Claude François'in banyo yaparken elektrik akimina kapilarak ölmesine atifta bulunuldu. Çizimin yanina "Cloclo gibi, bizi ondan sadece kader kurtaracak." ifadesi yazildi.

Bati medyasinda Türkiye'deki seçimlerin ilk turundan önce de Cumhurbaskani Erdogan'i hedef alan makaleler yayimlanmisti.

- Derginin paylasimina tepki

Charlie Hebdo'nun provokatif paylasimi sosyal medyada çok sayida tepkiye yol açti.

Twitter kullanicilari, derginin paylasimiyla Erdogan'i zayiflatmaktan çok Türk halkinin destegiyle daha da güçlendirecegi yorumunu yapti.

- Cumhurbaskanligi Sözcüsü Kalin'dan Charlie Hebdo'ya tepki: "Dogru yoldayiz"

Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin tepki olarak "Charlie Hebdo paçavrasi bu kadar çildirdigina göre... dogru yoldayiz. Kötülük bazen böyledir. Iyilere yol gösterir." ifadelerini kullandi.

Kalin, seçimlerin ikinci tur tarihine isaret ederek Türk milletinin dergiye en güzel cevabi daha gür bir sesle 28 Mayis günü verecegini belirtti.

- Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun: "Charlie Hebdo provokasyon, hakaret ve küfrün merkezi"

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun da Twitter'dan yaptigi açiklamada, "Provokasyon, hakaret ve küfrün dünya medyasindaki önemli merkezlerinden biri olan Charlie Hebdo adli çirkin nesriyat, Sayin Cumhurbaskani'miza yönelik yaptigi son ahlak ve insanlik disi karikatürle bir kez daha ne denli igrenç oldugunu dünyaya kanitlamis oldu." ifadesini kullandi.

Erdogan'in 14 Mayis seçimlerinde elde ettigi büyük basarinin belli odaklarda rahatsizliga yol açtigina isaret eden Altun, "Charlie Hebdo ve türevlerine sesleniyorum: Ne yaparsaniz yapin, Recep Tayyip Erdogan'i yildiramazsiniz. Bizi de yolumuzdan döndüremezsiniz." ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

Altun, bu durumun Charlie Hebdo'nun içinde bulundugu çaresizligi özetledigine dikkati çekti.

- Dergi önce de provokatif paylasimlar yapmisti

Fransiz dergisi, daha önce de Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli paylasimlar yapmis, Islam dünyasinda büyük tepki toplamisti.

Türkiye'yi ve Cumhurbaskani Erdogan'i da birçok kez hedef alan dergi, son olarak Türkiye'deki depremlerle ilgili de çirkin bir paylasimda bulunmustu.

Grafik tasarimci Abrar Sabbah'in, Charlie Hebdo'nun Türkiye'nin yasadigi deprem felaketine iliskin yayimladigi karikatürünü "Yeniden ayaga kalkacagiz" sözleriyle yeni bir çizim yaparak verdigi cevap, sosyal medyada ve Türk kamuoyunda takdir toplamisti.

Ilk yayin hayatina 1970'te "Hara Kiri" adiyla baslayan Fransiz satirik dergi, dönemin Fransa Cumhurbaskani General Charle De Gaulle'ün ölümüne dair hakaret içerikli bir karikatür yayimlamasi üzerine yargi karariyla Kasim 1982'de kapanmisti.

Yayin hayatina son verilen derginin "Hara Kiri" ismini kullanmasi yasaklanmisti.

Dergi ekibi, Fransiz yargisinin General De Gaulle'ün ismine verdigi kutsalligi kirmak ve yasagi bozmak için Charle De Gaulle'ün isminden esinlenerek dergiyi "Charlie" adiyla 1992'de yeniden yayimlamaya baslamisti.