Ücretsiz dogal gaz tüketimine iliskin EPDK kararlari Resmi Gazete'de yayimlandiGökçe Topbas

Ücretsiz dogal gaz tüketimine iliskin EPDK kararlari Resmi Gazete'de yayimlandiGökçe Topbas

ANKARA (AA) - Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumunca (EPDK), Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in imzasiyla yayimlanan dagitim sirketlerinden dogal gaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden 1 ay boyunca ücret alinmamasi ile 25 metreküpe denk gelen bedelin 1 yil boyunca ücretsiz olmasiyla ilgili kararnameye iliskin detaylar belirlendi.

EPDK'nin Dogal Gaz Tüketimine Iliskin Sistem Kullanim Bedelleri Hakkinda Cumhurbaskanligi Kararnamesinin Uygulanmasina Iliskin Usul ve Esaslari belirledigi kurul kararlari Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan tarihinden 31 Mayis tarihine kadar olan ilk fatura tahakkuklarinda sistem kullanim bedelleri ve buna iliskin vergilerin tamami Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçesinden karsilanacak.

Hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz oraninda indirim yapilarak toplam ödenecek tutar fatura üzerinde 0 (sifir) lira olarak gösterilecek.

24 Nisan 2024 tarihinden sonra hatali olarak tahakkuk ettirilen faturalar iptal edilecek ve varsa fazladan tahsil edilen tutarlar aboneye iade edilecek. Sirketler faturanin iptalinden itibaren en geç 3 is günü içerisinde aboneye nakden iade etmekle yükümlü olacak. Iade yükümlülügü, mekanik sayaç kullanan aboneler için ilk faturada mahsuplasma, ön ödemeli sayaç kullanan aboneler için ise hesaba kredi yükleme suretiyle yerine getirilebilecek.

6 Subat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle dogal gaz faturalarinin tahakkuk ve tahsilati ertelenen konut, ibadethane ve cemevi abonelerine tahakkuk ettirilecek ilk faturalarindaki tüketimlerinin otuz günlük kismi Bakanlik bütçesinden karsilanacak.

24 Nisan tarihinden 31 Mayis tarihine kadar tahakkuk ettirilecek ilk bedelsiz faturayi müteakip 1 Mayis 2024 tarihine kadarki tüketim faturalarinda, tüketimin 25 metreküpe kadar olan kismi için indirim tutari hesaplanacak ve hesaplanan indirim tutari toplam fatura tutarindan düsülecek. Yapilacak hesaplamalarda, dogal gaz tüketiminden indirilecek 25 metreküpe kadar olan kisim "her bir sayaç esas alinarak" belirlenecek. Faturalandirma dönemi içerisinde sayaçtan ölçülen tüketimin 25 metreküpe ulasmamasi halinde 25 metreküpten eksik kalan miktar sonraki dönemlerde indirime konu edilmeyecek.

Faturalandirma döneminin herhangi bir nedenle 60 günü asmasi durumunda, önceki faturanin bildirilmesinden itibaren geçen her bir ay için dogal gaz tüketiminin en fazla 25 metreküpe kadar olan kismi tüketim miktarindan indirilecek.

- Ön ödemeli sayaç kullanan aboneler

Ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarinin 24 Nisan tarihinden sonraki ilk okunmasi sirasinda endeks degeri üzerinden hesaplanan tüketim miktari abonenin hesabina "alacak" olarak yansitilacak ve abonenin sonraki aliminda bu alacak karsiliginda bedelsiz olarak kartina kredi yüklenecek.

Ayrica, ön ödemeli sayaç kullanan merkezi isitma sistemi müsterilerine alacak olarak yansitilan miktar veya tutarin tümü tüketici tarafindan yapilacak ilk dogal gaz kredisi alim isleminde, dagitim sirketi tarafindan bedelsiz kredi olarak yüklenecek.

Öte yandan, dagitim sirketleri en geç 31 Mayis tarihine kadar, bu "Usul ve Esaslar" kapsamindaki abonelerinden mekanik sayaç kullananlar için en az bir kere fatura düzenlemekle ve ön ödemeli sayaç kullananlar için en az bir kere okuma bildirimi birakmakla yükümlü olacak. Dagitim sirketleri 1 Mayis 2024'e kadar, ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarini ayda en az bir kere okumakla ve okuma bildirimi birakmakla yükümlü olacak.