Kuzey Irlanda'da halk belediye meclis üyelerini belirlemek için sandik basindaBehlül Çetinkaya

Kuzey Irlanda'da halk belediye meclis üyelerini belirlemek için sandik basindaBehlül Çetinkaya

LONDRA (AA) - Kuzey Irlanda'da halk belediye meclis üyelerini belirlemek için sandik basina gitti.

Yaklasik 800 adayin 462 sandalye için yarisacagi seçimde 1,4 milyon seçmen yerel saatle 22.00'a kadar oy kullanabilecek.

Kuzey Irlanda'daki mevcut 11 yerel yönetimin tamaminda düzenlenecek seçimde birlik yanlisi Demokratik Birlik Partisi (DUP) son yerel seçimde elde ettigi çogunlugu korumayi amaçliyor.

Irlanda Cumhuriyet Ordusunun (IRA) siyasi kanadi cumhuriyet yanlisi Sinn Fein ise son genel seçimlerde elde ettigi basariyi yerel meclislere de tasiyarak sandalye sayisini artirmayi hedefliyor.

En son 2019'da yapilan yerel seçimlerde en yüksek sandalyeyi DUP kazanmisti. Toplamda 122 sandalye kazanan DUP'un ardindan 105 sandalye kazanan Sinn Fein ikinci sirayi almisti.

Liverpool Üniversitesi Irlanda Arastirmalari Enstitüsünün yaptigi ankete göre, Sinn Fein'in yaklasik yüzde 30 oy alarak en çok sandalye kazanan parti olmasi bekleniyor.

Kuzey Irlanda'nin yapisi geregi yerel hükümet basbakaninin DUP ve Sinn Fein arasindaki anlasmayla belirlenmesi gerekiyor.

Ancak son genel seçimlerde tarihinde ilk kez Kuzey Irlanda'da birinci olan Sinn Fein'in yerel hükümet basbakanini belirlemesine DUP karsi çikiyor.