Japonya, nükleer reaktörlerin 60 yildan uzun isletilebilmesi için yasa çikardiAhmet Furkan Mercan

Japonya, nükleer reaktörlerin 60 yildan uzun isletilebilmesi için yasa çikardiAhmet Furkan Mercan

TOKYO (AA) - Japonya'da Ulusal Meclis, ülkedeki nükleer reaktörlerin, 60 yil sinirinin ötesinde isletilmesine imkan verecek tasariyi yasalastirdi.

Enerji tedarikinde öz yeterliligini artirmayi ve karbon emisyonunu düsürmeyi hedefleyen Japonya, nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma karari aldi.

Meclis olagan oturumunda, ülkedeki nükleer reaktörlerin halihazirda geçerli 60 yil isletim ömrünün uzatilabilecegine yönelik tasari, kanunlastirildi.

Kanun kapsaminda ülke içindeki nükleer reaktörlerin etkili faaliyet göstermedigi hizmet disi dönemleri de toplam faaliyet dönemi disinda sayilacak.

Nükleer Düzenleme Kurulu (NRA) 30 yili asan reaktörlerin durumunu, her 10 yilda bir denetleyecek ve Sanayi Bakanligi, süre uzatilmasini onaylayacak.

Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakani Nisimura Yasutosi, "Bu (eski) reaktörler, her 10 yilda bir NRA'dan onay almadikça çalisir hale gelemeyecek." dedi.

- Deprem ve tsunami nükleer erimeye nede olmustu

Basbakan Kisida Fumio hükümete, ülkenin nükleer enerji tesislerinin en verimli ve azami sekilde kullanilabilmesinin yöntemlerini arastirmasi talimatini vermisti.

Japonya hükümeti, 2011'deki deprem sonrasi nükleer reaktörlerin isletim ömrünü, prensip geregi 40, güvenlik standartlari saglanmasi halinde 60 yilla sinirliyordu.

Mart 2011'de 9 büyüklügündeki deprem ve sonrasindaki tsunami felaketi sonucu kuzeydogu bölgeleri genelinde 15 bin 900 kisi hayatini kaybetmisti.

Afetin, Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki reaktörde yol açtigi nükleer erime nedeniyle santrali çevreleyen yerlesim bölgeleri tahliye edilmisti.