Isveç'te yeni ceza yasasina ragmen terör örgütü yandaslari gösteriye hazirlaniyorAtila Altuntas

Isveç'te yeni ceza yasasina ragmen terör örgütü yandaslari gösteriye hazirlaniyorAtila Altuntas

STOCKHOLM (AA) - Isveç'te bugün terörle mücadeleye iliskin yeni ceza yasasi yürürlüge girerken, terör örgütü PKK/YPG yandaslari, ülkede para toplama ya da gösteri organize etme gibi faaliyetlerini sürdürüyor, Isveç devlet radyosu da örgütün elebaslarindan biriyle yapilan röportaji yayinliyor.

Kendilerini "Rojova Komitesi" olarak adlandiran terör örgütü PKK/YPG yandaslari, baskent Stockholm'de 4 Haziran'da gösteri düzenleyecek. Örgüt yandaslari, sosyal medyada, gösteride örgütü simgeleyen bez parçalarinin tasinmasi çagrisi da yapiyor.

Isveç Disisleri Bakani Tobias Bilsttröm ise devlet televizyonu SVT'ye yaptigi açiklamada, "Bu kisiler, Isveç'in NATO'ya girmesini sabote etmek istiyor. Bu gösteri yasal olsa da bizim için uygun bir sey degil." ifadesini kullandi. Billström, bu gösterinin yapilacak olmasinin Türkiye'nin NATO kararini etkilemeyecegini savundu.

Isveç Basbakani Ulf Kristersson, TT ajansina, "Küçük bir grubun, Isveç'in NATO'ya katilimini sabote etmek için ellerinden geleni yapmasinin talihsizlik oldugunu düsünüyorum." açiklamasini yapti.

- Terör örgütü için yardim kampanyasi

Bir grup terör örgütü yandasi da bir aydir sürdürdükleri örgüte yardim kampanyasini, yeni ceza yasasi yürürlüge girmeden önce dün gece yerel saatle 00.00'da sonlandirdi.

Örgütün sosyal medya hesabindan yapilan duyuruda, bir aydir sürdürülen kampanyada toplanan paranin, terör örgütü PKK'nin Suriye'deki uzantisi YPG'ye gidecegi açiklandi. Kampanyaya, Isveç'teki Sol Parti de destek verdi.

- Isveç devlet radyosunda PKK elebasiyla yapilan röportaj yayinlandi

Isveç devlet radyosu SR de terör örgütü PKK/YPG'nin elebaslarindan Sabri Ok ile yaptigi röportaji yayinlandi.

Ok için radyoda, "PKK/YPG'nin üst düzey yöneticilerden" nitelendirilmesi yapilirken, terör örgütü elebasi, Isveçli yetkililerin, "Türkiye'ye sirin görünmek için örgüt hakkinda yalan söylediklerini" iddia etti.

- Yeni ceza yasasi

Isveç parlamentosunda, 3 Mayis'ta onaylanan anayasa degisikligi kapsaminda terörle mücadeleye iliskin yeni ceza yasasi bugün yürürlüge girmisti.

Yasa, Türkiye'nin, Isveç'in NATO üyeligini onaylamak için baslica taleplerinden biriydi.

Isveç Disisleri Bakani Tobias Billström, parlamentoda onaylandiktan sonra Dagens Nyheter gazetesine konusmus ve yasanin, 1 Haziran'da yürürlüge girecegini açiklamisti. Billström, yeni ceza yasasi ile Türkiye'nin çekincelerinin karsilanacagini belirtmisti.

Terör örgütü PKK/YPG'nin Isveç'teki faaliyetlerine deginen Billström, su ifadeleri kullanmisti:

"PKK'nin topraklarimizdaki faaliyetleri çok genis. Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini finanse etmek için kapsamli çalismalar yürütülüyor. Ayrica uyusturucu satisi ve Isveç toplumuna zarar veren çesitli yollarla para toplamak için topraklarimizi üs olarak kullaniyor. Baska bir ülkede terör için kullanmalari, bizim bu faaliyetleri daha az ciddiye almamizi gerektirmez."