Istanbul'da "Ilk Evim" projesinde kura çekimleri basladiElif Küçük- Projenin engelli kategorisine basvuran Zeynep Telata: - "Insallah bize çikar. Devletimize, Cumhurbaskani'miza, Baskan'imiza tesekkür ederim. Ev çiksa da çikmasa da onlar zaten hep yanimdalar"

Istanbul'da "Ilk Evim" projesinde kura çekimleri basladiElif Küçük- Projenin engelli kategorisine basvuran Zeynep Telata:
- "Insallah bize çikar. Devletimize, Cumhurbaskani'miza, Baskan'imiza tesekkür ederim. Ev çiksa da çikmasa da onlar zaten hep yanimdalar"

ISTANBUL (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ve Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) eliyle hayata geçirilen "Ilk Evim" projesi kapsaminda Istanbul'un Tuzla ilçesine yapilacak 20 bin 920 konutun kura çekimlerine baslandi.

"Ilk Evim, Ilk Is Yerim" projesinde, konut ve arsalar için 7 Kasim 2022'de Ardahan ve Sirnak'la baslayan, Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle ara verilen kura çekimlerine Istanbul ile devam ediliyor.

Istanbul'daki "Ilk Evim" projesi kapsaminda ilk kura çekimi Tuzla Belediyesinin ev sahipliginde Tuzla Marina'da düzenlendi. Kura çekimi, saygi durusunda bulunulmasi, Istiklal Marsi'nin okunmasi ve TOKI tarafindan hazirlanan kisa film gösterisiyle basladi.

Programin açilisinda bir konusma yapan Tuzla Belediye Baskani Sadi Yazici, ilk evi için yolu açilan herkesi tebrik ederek, bunun Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesi oldugunu kaydetti.

Yazici, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, göreve geldigi günden itibaren saglam evler ve saglam sehirler için gayret gösterdigini vurguladi.

Deprem ve sonrasindaki kentsel dönüsümün siyaset üstü degerlendirilmesi gerektiginin altini çizen Yazici, siyaset yapan birçok kisinin muhalefet adina, bazen meclis üyeleri, sehir plancilari, mühendis ve mimar odalari, bazen de Istanbul Büyüksehir Belediyesindeki bazi kurumsal yapilar içindeki kisi ve kurumlarin bütün kentsel dönüsüm projelerine çelme taktigini söyledi.

Projeleri engellemeye çalisanlari insafa ve vicdana davet ettigini dile getiren Yazici, sunlari kaydetti:

"Kentsel dönüsüm çalismalarinin önünden lütfen çekilin. Kentsel dönüsüm projelerini, rantsal dönüsüm diye sulandirmanin hiçbir anlami olmadigini herkes çiplak bir gerçek olarak gördü. Kimseyi telafisi olmayan hayat faturasiyla yüzlestirmeyelim. Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanindan istirham ediyorum; bir yap-sat firmasina dönüstürdügünüz, 1995'te Sayin Cumhurbaskanimizin kurmus oldugu KIPTAS firmasini lütfen asli fonksiyonuna döndürün. Sayin Baskan çalistay üstüne çalistay yapiliyor. Toplanti üstüne toplanti yapti. Tuzla'da biliyorum ki bir dairenin dahi dönüsümü yapilmadi, eyleme dönüsmeyen bu toplantilari Istanbul'umuza maalesef 4 yil kaybettirdi. Sayin Istanbul Büyüksehir Belediye Baskaninin gerçek anlamda kentsel dönüsüm için isine odaklanmasini istirham ediyorum."

- 475 bin 330 basvuru yapildi

Konusmanin ardindan proje kapsaminda ilçede insa edilecek 20 bin 920 konut için hak sahiplerini belirleyecek kura çekimine geçildi.

Toplamda 475 bin 330 basvurunun yapildigi kurada, konutlardan 1046'si sehit ve gazi yakini, 1046'si engelli, 4 bin 184'ü emekli, 4 bin 184'ü genç ve 10 bin 460'i diger basvurular için ayrildi. Kurada 1046 kontenjan yedek olarak belirlendi.

Ilk kategoride yer alan sehit ve gazi yakinlari için ayrilan 1046 konuta 381 basvuru geldigi için hepsi hak sahibi olarak açiklandi. Daha sonra diger kategorilerin kura çekimine devam edildi.

Tuzla'daki konutlar için kura çekiminin 29 Mart'a kadar sürecegi ögrenildi.

- Engelli esler el ele vererek, isimlerinin çikmasini bekledi

"Ilk Evim" projesinin engelli kategorisine basvuran ve esi ile kura çekimi bekleyen Zeynep Telata, kirada oturduklarini dile getirdi.

Telata, heyecanli olduklarini belirterek, "Insallah bize çikar. Devletimize, Cumhurbaskani'miza, Baskan'imiza tesekkür ederim. Ev çiksa da çikmasa da onlar zaten hep yanimdalar. Ne istersem kapilarini bana açiyorlar, hiç beni geri çevirmediler. Allah razi olsun, ben memnunum onlardan. Cumhurbaskanimiza çok selam gönderiyorum, ellerinden öpüyorum. Allah onu basimizdan eksik etmesin." diye konustu.

Zeynep Telata, Adiyamanli oldugunu ve depremde birçok akrabasini kaybettigini, orada yasayan ablasi ve yegeninin ise yanlarina geldigini dile getirdi.

Birol Telata ise esiyle el ele vererek kuraya beklediklerini söyleyerek, "Çiksa da çikmasa da Allah razi olsun. Cumhurbaskanimiza çok tesekkür ederim, bu firsati bize verdi." ifadelerini kullandi.

Öte yandan, salonu dolduran vatandaslarin, her kura çekiminde isimlerinin çikmasini umut ve heyecanla bekledigi görüldü.