Istanbul Ihracatçi Birlikleri'nden 3,6 milyar dolarlik ihracatYunus Türk- Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Cem Seven:- "Istanbul Ihracatçi Birlikleri, nisan ayinda sektörlerine yönelik düzenledigi etkinlikler ile yogun ve basarili bir ay geçirdi"

Istanbul Ihracatçi Birlikleri'nden 3,6 milyar dolarlik ihracatYunus Türk- Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Cem Seven:- "Istanbul Ihracatçi Birlikleri, nisan ayinda sektörlerine yönelik düzenledigi etkinlikler ile yogun ve basarili bir ay geçirdi"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ihracatçi Birlikleri (IIB), yilin ilk dört ayinda, bünyesinde bulunan 7 ihracatçi birligi ile yaklasik 3 milyar 600 milyon dolarlik ihracat yapti.

IIB açiklamasina göre, IIB, bünyesinde bulunan 7 ihracatçi birligine üye farkli sehirlerde faaliyet gösteren 20 bini askin firma ile 2023'ün ilk 4 ayinda yaklasik 3 milyar 600 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Istanbul Ihracatçilari, 190 ülke pazarina ürün satti ve ülke ihracatindaki payi yüzde 5 oldu.

Birlik, yilin ilk 4 ayinda, deger bazinda en fazla ihracati 231 milyon dolar ile Irak'a gerçeklestirdi. Irak'a en fazla hayvansal mamuller ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri satildi.

IIB, Irak'in ardindan deger bazinda en fazla Amerika Birlesik Devletleri (ABD), Almanya, Birlesik Krallik ve Rusya'ya ihracat yapti.

IIB tarafindan yapilan ihracatta, ABD'ye hububat, bakliyat, yagli tohumlar, mobilya, kagit ürünleri, Almanya'ya hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ile findik ve mamulleri, Birlesik Krallik'a mobilya, kagit ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, Rusya'ya ise hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ile mobilya, kagit ve orman ürünleri ön plana çikti. Ülke gruplari baz alindiginda ise IIB'nin en fazla ihracat yaptigi bölge, 725 milyon dolar ile Avrupa Birligi ülkeleri oldu.

Istanbul Ihracatçi Birlikleri, nisan ayinda ise 860 milyon dolar tutarinda ihracat yapti. Birlik, nisan ayinda en fazla ihracati Norveç, Irak ve ABD'ye gerçeklestirdi.

IIB bünyesinde bulunan birliklerden Istanbul Mobilya, Kagit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi 2023'ün ilk 4 ayinda, 1 milyar 225 milyon dolar, Istanbul Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IHBIR) bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 14,8 artis ile 1 milyar 211 milyon dolar ihracat yapti.

Istanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Ihracatçilari Birligi (ISHIB) 345 milyon dolar, Gemi, Yat ve Hizmetleri Ihracatçilari Birligi (GYHIB) 286 milyon dolar, Istanbul Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IFMIB) 231 milyon dolar, Istanbul Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 0,4 artisla 165 milyon dolar, Istanbul Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (KUMIB) bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 3,2 artis ile 92 milyon dolar tutarinda ihracat gerçeklestirdi.

- "Sektörlerimizin tanitimlarini yurt disinda basarili bir sekilde gerçeklestirdik"

Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Cem Seven, "Istanbul Ihracatçi Birlikleri, nisan ayinda sektörlerine yönelik düzenledigi etkinlikler ile yogun ve basarili bir ay geçirdi. Bu basarida katkisi olan bütün ihracatçilarimizi kutlarim." ifadelerini kullandi.

Seven, IIB'nin organizasyonunda, farkli sektörlerden ihracatçi firmalarin katilimi ile Panama ve Kosta Rika'ya genel nitelikli bir ticaret heyeti düzenlendigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Program kapsaminda dernek, kurum ve kurulus ziyaretleri gerçeklestirilerek, ithalatçi firmalar ile ikili is görüsmeleri yapildi. Meksika ve Malezya'da faaliyet gösteren firmalarin katilimi ile özel nitelikli alim heyeti gerçeklestirdik. Dünyanin en büyük gida fuarlarindan biri kabul edilen ISM Uluslararasi Bisküvi, Çikolata ve Sekerleme Fuari'na 41 firmanin katilimi ile milli katilim organizasyonu yaptik. Yine su ürünleri sektörünün önemli fuarlarindan Seafood Expo Global'e Türkiye milli katilimi gerçeklestirdik. Etkinliklerimize ilgi yogundu. Sektörlerimizin tanitimlarini yurt disinda basarili bir sekilde gerçeklestirdik."