Israilli ünlü aktörün Mossad ajani oldugu ortaya çiktiEnes Canli

Israilli ünlü aktörün Mossad ajani oldugu ortaya çiktiEnes Canli

KUDÜS (AA) - Israil'de geçen ay hayatini kaybeden ünlü aktör Haim Topol'un, yurt disinda bulundugu dönemde Israil Dis Istihbarat Teskilati Mossad adina çalistigi bildirildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre "Damdaki Kemanci" isimli müzikalde Tevye karakterini canlandirarak dünyaca ün kazanan ve geçen ay hayatini kaybeden Israilli aktör Topol, yurt disinda yasadigi dönem Mossad için çalisti.

Gazeteye konusan Topol'un esi ve çocuklari, oyuncunun Londra'da yasadigi dönemde Israil'de yakindan taninan Mossad ajani Zvi Malkin ile siki sekilde görüstügünü anlatti.

Aile, Malkin'in kendilerini ziyaret ettiginde görünmemek için evlerine arka bahçeden girdigini söyledi.

Topol'un ailesi aktörün "gizemli" yurt disi seyahatlerinde yanina ses kayit cihazi ve kamerasini aldigi bilgisini paylasti.

Ünlü aktörün ailesi, Malkin ve Topol'un bir Avrupa baskentinde bir Arap ülkesinin elçiligini dinlemek için yan binadaki daireyi kiraladigini ve burayi "dis klinigi" seklinde dösediklerini aktardi.

Ailenin anlattiklarina göre, iki ajan elçilik duvarinda bir delik açarak dinleme cihazi yerlestirmeye çalistiklari sirada, elçilik personeli bunu fark etti.

Elçiligin güvenlik yetkilileri geldiginde oyuncu Topol hasta gibi koltuga yatti, Mossad'dan Malkin de hekim rolüne büründü. Aktörün ailesine göre, elçiligin güvenlik sorumlulari dis klinigindeki ekipmanlardan gelen ses nedeniyle ikna oldu.

Israil yapimi 1964 tarihli "Sallah Shabati" filmi Altin Küre'de "en iyi yabanci film" ödülünü alirken, Haim Topol'e de "gelecek vadeden aktör" ödülünü getirmisti.

Topol, bunun ardindan hem sahnede hem beyaz perdede "Damdaki Kemanci" oyununda canlandirdigi Tevye karakteriyle yurt disina açilmis ve uzun yillar Londra'da yasamisti.

Israilli aktör, yurt disinda yasadiktan sonra döndügü Tel Aviv'de 8 Mart 2023'te 88 yasinda hayatini kaybetmisti.