Bosnali Sirp lider Dodik: "Sirp Cumhuriyeti'nin bagimsizligini ciddi düsünüyoruz"Lejla Biogradlija

Bosnali Sirp lider Dodik: "Sirp Cumhuriyeti'nin bagimsizligini ciddi düsünüyoruz"Lejla Biogradlija

BELGRAD (AA) - Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sirp Cumhuriyeti (RS) Baskani Milorad Dodik, RS'nin bagimsizligini ciddi düsündüklerini söyledi.

Dodik, Sirbistan'in baskenti Belgrad'daki temaslari kapsaminda Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile bir araya gelirken Dodik ve Vucic, düzenlenen ortak basin toplantisinda açiklamalarda bulundu.

Bosna Hersek'in ardindan Sirbistan'da da ayrilikçi söylemlerini sürdüren Dodik, Vucic'i, Bosna Hersek'in iç siyaseti ve sorunlarin neden "doruk noktasina" ulastigi konusunda bilgilendirdigini söyledi.

Dodik, tasinmaz mülklerin entitelere ait oldugunu savunan yasanin yürürlükten kaldirilmasiyla olaylarin tirmandigini savunarak "(Bosna Hersek'te 1992-1995'te yasanan savasi sonlandiran Dayton Baris Antlasmasi) Dayton ve RS'nin haklarina saygi duyulmali. Öyle bir duruma geldik ki RS'nin bagimsizlik kararini ciddi düsünüyoruz." dedi.

Tasinmaz mülklere iliskin sorunun bir an önce çözülmesi gerektigini söyleyen Dodik, "NATO konusunda da Sirbistan'in tutumunu (askeri tarafsizlik) destekledigimizi belirtmistim." diye konustu.

Vucic de Dayton Baris Antlasmasi'nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerektigini belirterek Bosna Hersek'in iki entitesine de yardimlarini sürdüreceklerini kaydetti.

- Bosna Hersek'teki tasinmaz mülk sorunu

Tasinmaz mülklerin Bosna Hersek'te 1992-1995'te yasanan savasi sonlandiran Dayton Baris Antlasmasi'na göre entitelere ait oldugunu savunan RS, söz konusu yasayla mülklerin idaresinin de kendilerinde bulundugunu ileri sürüyor.

Tasinmaz mülk sorunu, Bosna Hersek'teki savastan bu yana konusulmaya devam eden bir konu olurken ülkedeki tasinmazlarin devlete mi yoksa bunlari kullanan entitelere mi ait oldugu tartisiliyor.

RS Ulusal Meclisinde (NSRS), Aralik 2022'de oylanan ve anayasaya aykiri olan tasinmaz mülklere iliskin yasanin 28 Subat'ta yürürlüge girmesi beklenirken Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, tartismali yasayi askiya aldigini açiklamamisti.

Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi de 2 Mart'ta, RS'deki tasinmaz mallarin entite mülkiyetine alinmasini kapsayan tartismali yasayi yürürlükten kaldirmisti.

Daha önce de Anayasa Mahkemesi, kamuya ait mülklerin isletme yetkisinin entiteye, mülkiyet hakkinin ise Bosna Hersek devletine ait olduguna hükmetmisti.

Dodik, Anayasa Mahkemesi kararinin ardindan tasinmaz mülklere iliskin sorunun çözülmemesi durumunda RS'yi Bosna Hersek'ten ayiracagini söylemisti.