Tarim ve Orman Bakani Kirisci, Çanakkale ziyaretinde konustu:Mustafa Yilmaz- "Tarim ve Orman Bakanligi olarak 2023 hedefimiz 7 milyar fidani toprakla bulusturmakti. Bu hedefe su anda 500 milyon kaldi. 6,5 milyara geldik"

Tarim ve Orman Bakani Kirisci, Çanakkale ziyaretinde konustu:Mustafa Yilmaz- "Tarim ve Orman Bakanligi olarak 2023 hedefimiz 7 milyar fidani toprakla bulusturmakti. Bu hedefe su anda 500 milyon kaldi. 6,5 milyara geldik"

ÇANAKKALE (AA) - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, agaçlandirma çalismalari kapsaminda 2003 yilindan 2023 sonuna kadar 7 milyar fidan dikilmesi hedefinde 6,5 milyar seviyesine ulastiklarini bildirdi.

AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan ile Çanakkale Il Özel Idaresi'ni ziyaret ederek çalismalara iliskin yetkililerden bilgi alan ve beraberindekilerle kurumun bahçesine fidan diken Kirisci, Tacettin Aslan Camisi'nde cuma namazini kildiktan sonra basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Kirisci, bir soru üzerine, hükümetleri döneminde olmazsa olmaz diye gördükleri "yesil vatan" ormanlara ayri önem verdiklerini söyledi.

Çogu kasti olmasa bile insanlar tarafindan bilinçsizlikten, bilgi noksanligindan kaynakli çikarilan yanginlar karsisinda cigerlerinin daglandigini belirten Kirisci, söyle devam etti:

"Tarim ve Orman Bakanligi olarak 2023 hedefimiz 7 milyar fidani toprakla bulusturmakti. Bu hedefe su anda 500 milyon kaldi. 6,5 milyara geldik. Yanan orman alanlarini, zaten kanun da anayasada bunu emrediyor, baska bir amaç için hatta tarimsal faaliyetler için dahi kullanilamayan bu alanlari mutlaka agaçlandiriyoruz. Agaçlandirma çalismalarimiz devam ediyor. 2021 yilinda hepimiz gerçekten çok üzen yanginlara muhatap olduk. Yaklasik 140 bin hektar orman alani yandi. Ama biz bu 140 bin hektar orman alanini süratle yeniden agaçlandirma çalismalariyla bir kismina fideler, fidanlar dikerek, bir kismini kendi halinde, kendi agaçlanma veya yenileme çabasini sürdürsün diye biraktik. Dolayisiyla su anda bir karis yanan alanlarimizla ilgili çok sükür bos kalan kismimiz yok. Herhangi bir baska amaç için zaten kullanilmasi söz konusu degil."

Kirisci, rüzgarlarin yogunlukla etkili oldugu Çanakkale'de 2003-2022 yillarinda 1032 orman yangininda toplam 7 bin 265 hektar alanin zarar gördügü bilgisini verdi.

Il genelinde ayni süreçte 95 milyon fidanin toprakla bulusturuldugunu söyleyen Kirisci, bunlarin 15 milyonunun yanan alanlarda yeserdigini dile getirdi.

- Orman sehitleriyle ilgili düzenleme

Bakan Kirisci, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge giren "Orman Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun"a iliskin su degerlendirmede bulundu:

"Gazi Meclisimizden 23 Mart itibariyla önemli bir kanunu geçirdik. 9 kanunda, 40 maddede degisiklik öngören bir paketti, bu yasalasti. 1994 yilinda bu sehirde Orman Bölge Müdürlügü yapan kardesimizin de içinde bulundugu 105 orman sehidimiz vardi. Biz onlara resmi olarak sehitlik unvanini da maalesef veremiyorduk. Rabb'imizin katinda bunlar sehitti ama bu sehitlik unvanini insallah Talat Göktepe kardesimize de tipki diger 104 sehidimiz gibi verilmis oldu. Yani bunlar kendi vatandasimiz olan. Toplami ise 133 kisi. Bir de disaridan gelip bize hizmet vermek üzere buralarda görev alan yabancilar var. Onlar da ayni sekilde hayatlarini kaybettiler. Onlara da biz ailelerine taziyelerimizi sunuyoruz.

Tabii marifet iltifata tabii. Onlar bunu bekleyerek canlarini feda etmediler, biliyoruz. Aileleri de tevekkül içinde hareket ettiler ama biz bu hakkin teslimi adina da o yasamizda, o önemli düzenlemelerin yer aldigi yasamizda bir maddede bunu düzenliyordu. Bundan dolayi da Gazi Meclisimize tekrar sükranlarimi sunuyorum. Tabii ki bundan sonra tek bir kardesimizin bile birakin hayatini kaybetmelerini, killarina zarar gelsin istemeyiz. Fakat bu ülkede bu kardeslerimiz cansiparane çalisiyorlar, çalismaya devam ediyorlar. Bizim Orman Genel Müdürlügümüz ve bünyesinde çalisan her bir birey zaten ayni suurla hareket ediyor. Bugün de gençlerimize fidanlarimizi dagittik. Onlari ormanin dostu olarak tanittik, takdim ettik. Insallah o çocuklarimiz bu dagitilan fidanlari da dikerek hem ülkemizin agaçlandirma çalismalarina katki sunmus olacaklar. Hem de yesille ilgili, çevreyle ilgili de daha bu yastan bilinçlerine, bilinçlenmelerine de biz katki saglamis olacagiz."

Kirisci, daha sonra vatandaslara ve orman gönüllüsü çocuklar ile gençlere fidan dagitti.