DÜZELTME - "Israil ramazan ayinin son cumasi da Bati Seria'daki Filistinlilerin Kudüs'e geçisini kisitladi" baslikli haberimizin basligi ve girisinde yer alan "son cumasi" ifadesi "dördüncü cumasi" olarak düzeltilmistir.Zeynep Hilal Karyagdi Duran Israil ramazan ayinin dördüncü cumasi da Bati Seria'daki Filistinlilerin Kudüs'e geçisini kisitladi - Filistinli Eyad Uveynat: - "Israil güçleri, dördüncü cuma da Mescid-i Aksa'da namaz kilmak için Kudüs'e girmeme izin vermedi. Ama ben her seferinde

 DÜZELTME - "Israil ramazan ayinin son cumasi da Bati Seria'daki Filistinlilerin Kudüs'e geçisini kisitladi" baslikli haberimizin basligi ve girisinde yer alan "son cumasi" ifadesi "dördüncü cumasi" olarak düzeltilmistir.Zeynep Hilal Karyagdi Duran
Israil ramazan ayinin dördüncü cumasi da Bati Seria'daki Filistinlilerin Kudüs'e geçisini kisitladi

- Filistinli Eyad Uveynat:
- "Israil güçleri, dördüncü cuma da Mescid-i Aksa'da namaz kilmak için Kudüs'e girmeme izin vermedi. Ama ben her seferinde

RAMALLAH (AA) - Israil güçleri, ramazan ayinin dördüncü cuma namazini Mescid-i Aksa'da kilmak isteyen Filistinlilerin isgal altindaki Bati Seria'dan Kudüs'e geçislerini engelledi.

Görgü taniklari, Israil güçlerinin Bati Seria'dan Kudüs'e geçiste kurulan kontrol noktalarina takviye birlikler gönderdigini ve kimlik kontrolü yaparak bazi Filistinlilerin geçisine izin vermedigini aktardi.

Bati Seria'dan Kudüs'e geçmek isteyen Filistinliler, Kudüs'ün kuzeyindeki Kalendiya kontrol noktasi ile sehrin güneyindeki "300" isimli kontrol noktasinda uzun kuyruklar olusturdu.

Israil güçleri, yas sinirina uymasina ragmen "güvenlik" gerekçesiyle bazi erkeklerin girisine izin vermedi. Çok sayida kisi, çesitli nedenlerle kontrol noktalarindan geri dönmek zorunda kaldi.

AA muhabirine konusan Filistinli Eyad Uveynat (59), Kalendiya kontrol noktasinda Israil güçleri tarafindan engellendigini söyledi.

Uveynat, "Israil güçleri, dördüncü cuma da Mescid-i Aksa'da namaz kilmak için Kudüs'e girmeme izin vermedi. Ama ben her seferinde deniyorum." dedi.

Öte yandan bazi Filistinliler Bati Seria ile Kudüs arasindaki Ayrim Duvari'ni (Utanç Duvari) asarak, Mescid-i Aksa'ya ulasmaya çalisirken, birçogu Israil devriyeleri nedeniyle basarili olamadi.

- Israil'den Mescid-i Aksa için yas siniri

Israil, 20 Mart'ta aldigi kararla Filistinlilerin ramazan ayinda Mescid-i Aksa'da cuma namazina katilmalari için yas siniri getirmisti.

Isgal altindaki Bati Seria'da yasayan Filistinli kadinlar, 12 yas alti çocuklar ve 56 yas üstü Filistinli erkeklerin, Mescid-i Aksa'da cuma günleri ibadet etmek için isgal altindaki Dogu Kudüs'e izin olmaksizin gelebilecegi açiklanmisti.

45 ile 55 yas arasi Filistinli erkeklerin ise Mescid-i Aksa'ya ibadet etmeye gelebilmek için özel izin almasi sarti kosulmustu.

Isgal altindaki Bati Seria'da yasayan Filistinliler, Israil'in insa ettigi güvenlik duvarinin ötesindeki isgal altindaki Dogu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa gibi kutsal mekanlara gitmek ve Israil içindeki akrabalarini ziyaret için özel izne ihtiyaç duyuyor.

Isgal altindaki Bati Seria'dan çikmak için Filistinlilerin, güvenlik duvari boyunca yer alan 23 kontrol noktasindan birini kullanmasi gerekiyor.