Israilli emekli asker 1967'de Mescid-i Aksa'dan çaldigi anahtari geri verdiEnes Canli- Dogu Kudüs'ün isgalinde görev yapan emekli asker Yair Barak:- "Anahtar gerçek sahiplerine teslim edildi. Israil'in de bunu yapmasi gerekiyor: Filistinlilere topraklarini, haklarini, saygilarini, bagimsizliklarini, özgürlüklerini ve güvenligini vermeli"

Israilli emekli asker 1967'de Mescid-i Aksa'dan çaldigi anahtari geri verdiEnes Canli- Dogu Kudüs'ün isgalinde görev yapan emekli asker Yair Barak:- "Anahtar gerçek sahiplerine teslim edildi. Israil'in de bunu yapmasi gerekiyor: Filistinlilere topraklarini, haklarini, saygilarini, bagimsizliklarini, özgürlüklerini ve güvenligini vermeli"

KUDÜS (AA) - Israil'in 1967'de Dogu Kudüs'ü isgal ettigi sirada Mescid-i Aksa'nin Magaribe Kapisi'nin anahtarini çalan emekli asker Yair Barak, anahtari 56 yil sonra Aksa'dan sorumlu Kudüs Islami Vakiflar Idaresine teslim etti.

Kudüs Islami Vakiflar Idaresinden paylasilan görüntülere göre, Barak, Magaribe Kapisi'nin anahtarini Kudüs Islami Vakiflar Idaresi Direktörü Azzam el-Hatib'e verdi.

Yillar önce yasadiklarini anlatan Barak, Israil ordusunun 1967'de Dogu Kudüs'ü isgal ettigi sirada birligiyle Aksa'nin Magaribe Kapisi'na ulastigini söyledi.

Barak, "Yanima baktigimda anahtari gördüm. Neden bilmiyorum uzandim ve anahtari cebime attim. O günden bugüne, bu anahtar benimle." dedi.

Geçen yillarin ardindan kendisini bu konuda "rahatsiz" hissettigini aktaran Barak, "anahtarin kendisinde durmasina hakki olmadigini, bunu hak etmedigini ve sahiplerine geri vermesi gerektigine karar verdigini" dile getirdi.

- "Umarim insanlarda olumlu bir etkisi olur"

Israilli emekli asker, anahtari gerçek sahiplerine teslim ettikten sonraki hislerini söyle anlatti:

"Simdi buradayim ve çaldigim anahtari geri verdim. Gerçek sahiplerine teslim edildi. Israil'in de bunu yapmasi gerekiyor: Filistinlilere, topraklarini, haklarini, saygilarini, bagimsizliklarini, özgürlüklerini ve güvenligini vermeli."

Anahtar tesliminin Dogu Kudüs'ün isgalinin fanatik Yahudi yerlesimciler tarafindan kutlandigi "bayrak yürüyüsü" gününe denk gelmesine de deginen Barak, kendisinin yillar önce bu günü kutlamayi biraktigini, "Kudüs'ün isgalinin paydasi olmasina ragmen bu günü kutlamak istemedigini" ifade etti.

Barak, "Anahtari sahiplerine teslim ederek dogru, mükemmel bir is yaptigimi düsünüyorum. Umarim ki yaptigimin insanlarda olumlu bir etkisi olur ve bugün içinde yasadigimiz gerçeklikle ilgili düsünmelerini saglar." diye konustu.

- Isgal altindaki Dogu Kudüs

Israil, 1967 yilindaki Alti Gün Savasi'nin ardindan Kudüs'ün dogusunu isgal etti. Uluslararasi hukuka göre, Dogu Kudüs isgal altinda kabul ediliyor.

Ancak Israil, 1980 yilinda tek tarafli sekilde Kudüs'ü "bütün ve birlesik baskenti" olarak ilan etti. Israil'in bu karari uluslararasi toplum tarafindan kabul görmedi.

Uluslararasi hukuka göre Israil'in Dogu Kudüs'teki hakimiyeti yasa disi kabul ediliyor. Israil'in Dogu Kudüs'te demografik dengeyi Yahudi nüfusa göre dengelemek için insa ettigi yerlesim yerleri de hukuka aykiri sayiliyor.

Dogu Kudüs'ü gelecekteki baskenti olarak kabul eden Filistin, Israil'i sehirdeki Filistinli nüfusa ayrimcilik uygulamak ve "kenti Yahudilestirmeye çalismakla" suçluyor.

Asiri sagci fanatik Yahudi yerlesimciler, 1967'de Israil'in Dogu Kudüs'ü isgal etmesi dolayisiyla her yil provokatif "bayrak yürüyüsü" düzenliyor.

"Bayrak yürüyüsü"nde on binlerce Yahudi yerlesimci, Filistinlilerin yogunlukta yasadigi Dogu Kudüs'ün Eski Sehir bölgesinden geçiyor.

Israil polisi, yürüyüs süresince Filistinlilerin yasadigi bölgeleri yaya ve araç trafigine kapatiyor. Israil bayraklariyla irkçi marslar söyleyerek yürüyen binlerce fanatik Yahudi yerlesimcinin Filistinlilere, dükkanlarina, evlerine, araçlarina saldirdigi olaylar yasaniyor.