Israil cuma namazi öncesi Bati Seria'daki Filistinlilerin Kudüs'e girisini kisitladiQais Omar Darwesh Omar,Safiye Karabacak

Israil cuma namazi öncesi Bati Seria'daki Filistinlilerin Kudüs'e girisini kisitladiQais Omar Darwesh Omar,Safiye Karabacak

RAMALLAH (AA) - Israil güçleri, ramazanin ikinci cuma namazini Mescid-i Aksa'da kilmak isteyen çok sayida Filistinlinin isgal altindaki Bati Seria'dan Kudüs'e geçisini engelledi.

Bati Seria'dan Dogu Kudüs'e geçislerdeki kontrol noktalarina takviye birlikler gönderen Israil askerleri, kimlik kontrolü yaptigi bazi Filistinlilerin geçislerine izin vermedi.

Dogu Kudüs'ün güneyindeki "300" isimli kontrol noktasi ile kuzeyindeki Kalendiya kontrol noktasindan geçmek isteyen Filistinliler izdiham olusturdu.

AA muhabirine konusan Filistinli Rana Davud, Israil güçlerinin Kalendiya kontrol noktasindan Kudüs'e geçmelerine güvenlik gerekçesiyle izin vermedigini söyledi.

Davud, Israil'in ramazan basinda aldigi kararda tüm kadinlarin Kudüs'e geçmesine izin verdigine ancak sahada büyük kisitlamalar yasandigina dikkati çekti.

Filistinli anne Eman Hüseyin ise bir oglunun Israil hapishanesinde tutuklu bulundugunu ve isgalcilerin güvenlik bahanesiyle kendisinin Kudüs kentine girmesine izin vermedigini ifade etti.

Israil güçlerinin kararini kinayan Hüseyin, "Bir Filistinlinin Kudüs'e girmesini ve Mescid-i Aksa'da namaz kilmasini engellemeye ne haklari var?" dedi.

Israil güçleri, geçen hafta da ramazanin ilk cuma namazini Mescid-i Aksa'da kilmak isteyen çok sayida Filistinlinin isgal altindaki Bati Seria'dan Kudüs'e geçisini engellemisti.

Israil, 20 Mart'ta aldigi kararla Filistinlilerin ramazan ayinda Mescid-i Aksa'da cuma namazina katilmalari için yas siniri getirmisti.

Bu kapsamda isgal altindaki Bati Seria'da yasayan 12 ila 45 yaslarindaki Filistinli erkeklerin ramazanda cuma namazi için Aksa'ya girmeleri yasaklanmis, 45-55 yaslarindaki erkeklere de özel izin sarti kosulmustu.