Ispanya'nin ev sahipliginde düzenlenen 3. Avrupa Siyasi Toplulugu Toplantisi sona erdiSenhan Bolelli

Ispanya'nin ev sahipliginde düzenlenen 3. Avrupa Siyasi Toplulugu Toplantisi sona erdiSenhan Bolelli

GRANADA (AA) - Avrupa Birligi (AB) dönem baskanligini yürüten Ispanya'nin ev sahipliginde Granada kentinde düzenlenen 3. Avrupa Siyasi Toplulugu (AST) Toplantisi sona erdi.

Fransa'nin girisimiyle bir yil önce ortaya atilan, 27 AB üyesi ile 18 Avrupa ülkesinin dahil oldugu AST, 6 Ekim 2022'de Çekya ve 1 Haziran 2023'te Moldova'da toplandiktan sonra üçüncü toplantisini Ispanya'da gerçeklestirdi.

Yaklasik iki saat süren toplantiya Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev katilmadi.

Granada'daki ana gündemin daha önce Karabag'daki gelismelerden ötürü Azerbaycan ve Ermenistan olacagi belirtilse de Aliyev'in katilmama karari, bugünkü toplantinin önemini yitirmesine neden oldu.

Azerbaycan, Aliyev ve Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan arasinda öngörülen toplantida AB Konseyi Baskani Charles Michel ile Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Almanya Basbakani Olaf Scholz'un yani sira Cumhurbaskani Erdogan'in da yer almasini sart kosmus ancak bu talep kabul edilmeyince tepki göstererek AST toplantisina katilmama karari almisti.

Aliyev'in yoklugunda Pasinyan ile Michel, Macron ve Scholz'un 4'lü toplanti yaptigi bildirildi.

- Zelenskiy'nin Granada'ya gelmesi, AST'nin öne çikan konusu oldu

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, Ingiltere Basbakani Rishi Sunak ve Moldova Cumhurbaskani Maia Sandu'nun toplanti sonrasi yapacaklari duyurulan basin açiklamasi, Sunak'in ülkesine dönecek olmasindan dolayi iptal edildi.

Toplantiya katilan ülke liderlerinin aksamüstü Granada'nin ünlü El Hamra Sarayi'ni dolasacaklari, flamenko konserini izleyecekleri ve Kral 6. Felipe tarafindan verilecek yemege katilacaklari belirtildi.

Bu arada Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'in Granada'ya gelmesi, toplantinin öne çikan konusu oldu.

Zelenskiy, konusmalarinda kis boyunca Rus saldirilarina maruz kalacaklarini ve kendilerini korumak için hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyacaklarini belirterek, "Hepimizin karsilastigi ilk zorluk, Avrupa'daki birligi korumaktir ve ben sadece AB ülkelerinden degil tüm Avrupa'dan bahsediyorum." dedi.

4. AST Toplantisi'nin Ingiltere'de yapilmasi öngörülüyor.

- "AB Konseyinin gayriresmi toplantisi" düzenlenecek

Granada, yarin da "AB Konseyinin gayriresmi toplantisi"na ev sahipligi yapacak.

AB liderleri, yarin genisleme süreci, Avrupa'nin gelecek stratejileri, Rusya-Ukrayna Savasi, savunma ve Italya'nin talebiyle düzensiz göç sorunu konularini ele alacak.