Iran, Kral Selman’i resmi olarak Tahran’a davet ettiHaydar Sahin

Iran, Kral Selman’i resmi olarak Tahran’a davet ettiHaydar Sahin

TAHRAN (AA) - Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Nasir Kenani, Suudi Arabistan Krali Selman bin Abdülaziz'i resmi olarak Tahran’a davet ettiklerini açikladi.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Kenani, baskent Tahran’da düzenledigi basin toplantisinda gündemdeki konulari degerlendirdi.

Kenani, Iran ile Suudi Arabistan arasinda siyasi iliskilerin basladigini, büyükelçiliklerin ve konsolosluklarin faaliyete geçirilmesi sürecinde olduklarini belirtti.

Iranli Sözcü, Kral Selman'in Cumhurbaskani Ibrahim Reisi'yi ülkesine davet ettigini hatirlatarak Iran’in da ayni daveti resmi olarak Kral Selman'a yaptigini kaydetti.

Tahran-Riyad anlasmasina dikkati çeken Kenani, Iran'in kendisi ile karsilikli saygi ve ortak çikarlar temelinde dostane iliskiler kurmak isteyen tüm ülkelerle iliskileri gelistirmeye devam edecegini söyledi.

Kenani, iki ülke büyükelçiliklerinin anlasma tarihi itibariyla iki ay içinde yeniden açilmasinin öngörüldügünü aktardi.

- Iran ve Suudi Arabistan'dan büyükelçiliklerin karsilikli açilmasi karari

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanli mevkidasi Faysal bin Ferhan, Çin'in baskenti Pekin'de 6 Nisan'da bir araya gelmis ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açilmasi, uçuslarin yeniden baslatilmasi ve vizelerin kolaylastirilmasi konusunda anlasmisti.

Tahran-Riyad arasinda 7 yil aradan sonra disisleri bakanlari düzeyindeki ilk resmi görüsme sonrasinda yayimlanan ortak bildiride iki ülkenin isbirligini her alanda genisletme konusunda uzlastigi belirtilmisti.

Bu kapsamda, mart ayinda Çin'in arabuluculugunda varilan anlasmada öngörülen iki aylik süre içinde (mayis ayina kadar) Tahran ve Riyad'daki büyükelçilikler ile Meshed ve Cidde'deki konsolosluklarin yeniden açilmasi için gerekli hazirliklarin yapilmasi konusunda mutabakata varilmisti.

Iki ülke heyetleri, gerekli çalismalari yapmak, diplomatik misyonlari faaliyete geçirmek için karsilikli ziyaretler gerçeklestirmisti.