Ingiltere, kamu çalisanlarinin kullandigi elektronik cihazlarda TikTok'u yasakladiZuhal Demirci

Ingiltere, kamu çalisanlarinin kullandigi elektronik cihazlarda TikTok'u yasakladiZuhal Demirci

LONDRA (AA) - Ingiltere'de güvenlik endiseleri nedeniyle bakanlar ve devlet memurlarinin kullandigi telefon ve diger elektronik cihazlarda, Çinli sosyal medya platformu TikTok'a yasak getirildi.

Kabine Ofisi Bakani Oliver Dowden, parlamentoda milletvekillerine yaptigi açiklamada, güvenlik endiseleri nedeniyle TikTok'un Ingiltere'de kamuya ait telefon ve diger elektronik cihazlarda kullaniminin derhal yasaklanacagini duyurdu.

Dowden, konusmasinda, hükümete ait veri ve bilgilerin uygulama tarafindan kullanilmasinin "risk olusturabilecegi" degerlendirmesinde bulundu.

- TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle gündemde

TikTok, güvenlik ve mahremiyet kaygilari nedeniyle Çin yanlisi görüslerin yayilmasinda kullanilabilecegi ve kullanici bilgilerine erisilebilecegi endisesiyle ciddi kisitlamalarla karsi karsiya kaliyor.

Avrupa Birligi (AB) yürütme organi AB Komisyonu, 23 Subat'ta güvenlik endiseleri nedeniyle çalisanlarina TikTok yasagi getirmisti.

AB kurumlarindan Avrupa Parlamentosu (AP) da AB Komisyonu ve Konseyinin ardindan çalisanlarina güvenlik endiseleri gerekçesiyle Çinli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklamisti.

Norveç'te Adalet Bakani Emilie Enger Mehl, devletin tahsis ettigi telefona TikTok uygulamasi yükledigini bildirmemesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalmisti.

Danimarka Savunma Bakanligi, siber güvenlik tedbirleri kapsaminda çalisanlarina resmi hizmette kullanilan cihazlarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'u kullanmasina yasak getirmisti.

- TikTok yasagi genisliyor

ABD'de de Beyaz Saray, Savunma Bakanligi, Iç Güvenlik Bakanligi ve Disisleri Bakanligi dahil birçok devlet kurumu, Kongre'de Aralik 2022'de yapilan oylamayi beklemeden TikTok'u yasaklamisti.

ABD Temsilciler Meclisi de 28 Aralik 2022'de üyeleri ve çalisanlarinin kullandigi resmi cihazlara TikTok uygulamasinin indirilmesine ve kullanimina yasak getirmisti.

Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas da dahil birçok eyalette de TikTok kullanimini yasaklayan benzer yasalar çikarilmisti.