Igdir'daki Aras Kus Cenneti yanginda zarar gördüBülent Mavzer- Aras Kus Halkalama ve Egitim Istasyonu Müdürü Kayhan Agirkaya: - "Önemli kus göç yollari üzerinde olan Aras Kus Cenneti'nde 313 kus türü var ve yanan alan, bu türlerin hem konaklama hem de üreme alani. Bölgede 17 yildir bilimsel arastirma ve kus gözlenmesi yapiyoruz"

Igdir'daki Aras Kus Cenneti yanginda zarar gördüBülent Mavzer- Aras Kus Halkalama ve Egitim Istasyonu Müdürü Kayhan Agirkaya:
- "Önemli kus göç yollari üzerinde olan Aras Kus Cenneti'nde 313 kus türü var ve yanan alan, bu türlerin hem konaklama hem de üreme alani. Bölgede 17 yildir bilimsel arastirma ve kus gözlenmesi yapiyoruz"

IGDIR (AA) - Türkiye'nin önemli kus arastirma merkezlerinden Igdir'daki Aras Kus Cenneti'nde çikan yanginda, yaklasik 25 dönümlük alan hasar gördü.

Tuzluca ilçesinde bulunan ve çok sayida kus türünün yasadigi bölgede, gece saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangin çikti.

Rüzgarin etkisiyle büyüyen yangin, Aras Kus Halkalama ve Egitim Istasyonu yakinlarina kadar ilerledi. Bölgeden alevlerin yükseldigini gören istasyon görevlileri, durumu jandarma ve itfaiye ekiplerine bildirdi.

Kontrol altina alindiktan sonra tamamen söndürülen yanginda yaklasik 25 dönümlük arazi zarar gördü. Yanginda ayrica kus yuvalari ile kus halkalama aglarinda da zarar olustu.

Jandarma ekipleri, yangini çikaran süphelilerin yakalanmasi için çalisma baslatti.

- "Umarim bir daha böyle üzücü durumla karsilasmayiz"

Aras Kus Halkalama ve Egitim Istasyonu Müdürü Kayhan Agirkaya, yanginin, bilinçsiz kisilerce yaban domuzlarinin arazilerden uzaklastirilmasi için çikarildigini tahmin ettiklerini söyledi.

Yanginin kendi ekipleri, köylüler ve Tuzluca Belediyesine bagli itfaiye ekiplerinin iki saatlik çalismasiyla kontrol altina alindigini ifade eden Agirkaya, söyle konustu:

"Önemli kus göç yollari üzerinde olan Aras Kus Cenneti'nde 313 kus türü var ve yanan alan, bu türlerin hem konaklama hem de üreme alani. Yaklasik 2 saat süren yangin, rüzgarin etkisinin azalmasiyla kontrol altina alindi. Aksi durumda muhtemelen köye de siçrayacakti. Bu bölgede 17 yildir bilimsel arastirma ve kus gözlenmesi yapiyoruz. Her yil bu benzeri durumla karsilasiyoruz. Bu alanda benzeri sebeplerden yangin oluyor, umarim bir daha böyle üzücü durumla karsilasmayiz."