Hollanda'da mahkemeden Amsterdam Schiphol Havalimani'nda uçus sayisi kisitlamasina engelSelman Aksünger

Hollanda'da mahkemeden Amsterdam Schiphol Havalimani'nda uçus sayisi kisitlamasina engelSelman Aksünger

AMSTERDAM (AA) - Hollanda'da mahkeme, hükümetin Amsterdam Schiphol Havalimani'ndan yapilacak yillik uçus sayisini 500 binden 460 bin indiren kararinin yürütmesini durdurdu.

Haarlem sehrindeki mahkemeden yapilan yazili açiklamada, hükümetin karbon salinimini ve gürültü kirliligini azaltmak için Schiphol Havalimani'ndan gelecek yil yapilacak uçus sayisini 500 binden 460 bine indiren kararinin yürütmesinin durduruldugu belirtildi.

Davanin Hollanda Kraliyet Hava Yollari (KLM) öncülügündeki hava yolu firmalari ve sivil havacilik kurumlari tarafindan açildigi belirtilen açiklamada, kararin gerekçesi olarak hükümetin gerekli usul kurallarini takip etmeden kisitlama getirmesi gösterildi.

Kararla ilgili KLM'den yapilan açiklamada, "Hem yolcularin uçus ihtiyacini karsilamak hem de daha az karbon salinimi ve gürültü kirliligi için daha iyi bir alternatif hazirliyoruz." ifadeleri yer alirken, KLM'nin davanin ileriki safhalarinda bu plani mahkemeye sunacagi aktarildi.

Kisitlama kararini alan Altyapi ve Su Idaresi Bakanligindan mahkemenin kararina iliskin yapilan açiklamada, "Çevre, sehrin sakinleri ve havalimaninin ekonomik önemi arasinda yeni bir denge kurmak için çabaliyoruz." ifadeleri kullanildi.

Öte yandan Amsterdam Schiphol Havalimani'ndan dün yapilan açiklamada; daha sessiz, temiz ve iyi bir hava tasimaciligi için 2025'ten itibaren 00.00-06.00 saatlerinde uçaklarin kalkisina ve 00.00-05.00 saatlerinde uçaklarin inisine izin verilmeyecegi belirtilmis, özel jet ve çok gürültü çikaran uçak modellerinin de Schiphol Havalimani'ni kullaniminin yasaklanacagi kaydedilmisti.