Hitit Üniversitesi 9. Hitit Ögrenci Kongresi basladiKemal Ceylan- Türkiye Makina Federasyonu Genel Sekreteri Zühtü Bakir:- "Son 5 yilda ihracatini artiran ülkeler siralamasinda Türkiye 26. sirada. 10 milyar dolar üzerinde makine ihracati yapan 32 ülke var, herkes makine imal edemez"

Hitit Üniversitesi 9. Hitit Ögrenci Kongresi basladiKemal Ceylan- Türkiye Makina Federasyonu Genel Sekreteri Zühtü Bakir:- "Son 5 yilda ihracatini artiran ülkeler siralamasinda Türkiye 26. sirada. 10 milyar dolar üzerinde makine ihracati yapan 32 ülke var, herkes makine imal edemez"

ÇORUM (AA) - Türkiye Makina Federasyonu Genel Sekreteri Zühtü Bakir, Türkiye'nin 2022 ihracatinin 250 milyar dolari geçtigini, bunun yaklasik 1 milyar dolarinin Çorum'dan yapildigini söyledi.

Hitit Üniversitesi 9. Hitit Ögrenci Kongresi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu'nda basladi.

Türkiye Makina Federasyonu Genel Sekreteri Bakir, kongrenin açilis törenindeki konusmasinda, Türkiye'de makine sektörünün Istanbul, Kocaeli, Izmir, Ankara ve Konya illerinde gelistigine dikkati çekerek, 11,5 milyar dolar civarinda ihracat yapan Ankara'nin dogusunda, basarili örnek olarak Gaziantep ve Konya gibi illerin gösterilebilecegini, Türkiye'nin kalkinmasi için bu illerin sayisinin artirilmasi gerektigini vurguladi.

Makine sektörünün önemine isaret eden Bakir, söyle devam etti:

"Dünyada 2022 yilinda 22 trilyon dolar ticaret yapildi. Makine ve kazanlar olarak siniflandirdigimiz alan 2,5 trilyon dolar. Yüzde 11'den fazlasi makineden olusuyor. Elektrikli teçhizat ve aksamlar, evlerimizde kullandigimiz elektrikli aletlerden jeneratör, elektrik motorlari gibi makineye ait unsurlar var. Onlar da yüzde 15'inden fazlasini olusturuyor dünya ticaretinin. Kara araçlarini da topladigimizda dünya ticaretinden makinelerin aldigi pay yüzde 30. Demir çelik sektörünün dünya ticaretinden aldigi pay yüzde 2,5. Tüm sektörler birbirinden degerli ancak zenginleseceksek, kalkinacaksak, bunun en önemli unsurlarindan biri, dinamosu makine endüstrisi."

Herhangi bir sektörün kalkinmasi için makineye ihtiyaç duyuldugun altini çizen Bakir, "Tarim, turizm, otomotiv sektörünü gelistirmek için makine lazim. Bunlari imal edemezsek ithal ediyoruz. Dolayisiyla bu durum sektörümüzü son derece stratejik kiliyor." ifadesini kullandi.

Bakir, sunlari kaydetti:

"Son 5 yilda ihracatini artiran ülkeler siralamasinda Türkiye 26. sirada. 10 milyar dolar üzerinde makine ihracati yapan 32 ülke var. Herkes makine imal edemez. Dünyadaki ülkeleri makine imal edenler ve edemeyenler olarak ikiye ayirmak mümkün. Biz 5 yilda her yil yüzde 9 büyümüsüz, yani kosuyoruz. 5 yilda Almanya yerinde saymis ama sadece makinede 93 milyar dolar dis ticaret fazlasi veriyor. Italya 64 milyar dolar dis ticaret fazlasi veriyor. Italya seviyesine gelse Türkiye'nin tüm makroekonomik sorunlari çözülmüs oluyor ancak kosuyoruz. Bizden daha hizli büyüyen Vietnam ve Singapur var ancak ara çok açik. Hep bu tempoyla biraz daha kosmamiz lazim."

Dünyada konfeksiyon makinelerini birkaç ülkenin üretebildigini, Türkiye'nin bu ülkelerden olmadigini aktaran Bakir, "Bu konuda hizli çalismalar var. Bakanligin yerlilestirme çalismalari var. Teknoloji odakli sanayi hamle programi var. Önümüzdeki birkaç yil içinde Türkiye'de üretilemeyen makine neredeyse birkaç alanda sinirli kalacak." diye konustu.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de Hitit Ögrenci Kongreleri'nin 2012 yilinda basladigini ve her yil üzerine koyarak gelistigini anlatarak, "Hitit Üniversitesi makine ve imalat teknolojisi alaninda ihtisaslasti. Hitit Üniversitesi, Türkiye'de bulundugu il, kapasite ve akademik altyapisi donanimiyla gelecege dönük gençlerimizin ufkunu daha da açacak çalismalar yapmaya devam ediyor. Mezunlarimizla gurur duyacagiz, arastirmacilarimizla gurur duyacagiz. Ortaya çikan sonuçlarla ülkemizin kalkinmasina katki verecegiz." dedi.

Hitit Ögrenci Kongresi, 30 Nisan'da sona erecek.