Hayati mücadelelerle dolu ögretmen, ögrencilerine "pes etmemeyi" ögretiyorHalil Ibrahim Avsar,Muhammed Boztepe- Engelli dogmasi ve geçirdigi kaza sonucu felçli kalmasina ragmen hayata tutunan Ampute Futbol Genç Milli Takimi Yardimci Antrenörü Umut Can Günay, mücadelesiyle beden egitimi ögretmenligi yaptigi okulda ögrencilerine örnek oluyor - Umut Can Günay: "Hayatimi degistiren beden egitimi ögretmenime söz vermistim, 'Ben de bir gün beden egitimi ögretmeni olacagim, bir ya da birçok gence sizin

Hayati mücadelelerle dolu ögretmen, ögrencilerine "pes etmemeyi" ögretiyorHalil Ibrahim Avsar,Muhammed Boztepe- Engelli dogmasi ve geçirdigi kaza sonucu felçli kalmasina ragmen hayata tutunan Ampute Futbol Genç Milli Takimi Yardimci Antrenörü Umut Can Günay, mücadelesiyle beden egitimi ögretmenligi yaptigi okulda ögrencilerine örnek oluyor
- Umut Can Günay:
"Hayatimi degistiren beden egitimi ögretmenime söz vermistim, 'Ben de bir gün beden egitimi ögretmeni olacagim, bir ya da birçok gence sizin

ANKARA (AA) - HALIL IBRAHIM AVSAR / MUHAMMED BOZTEPE - Engelli dogmasi, sonrasinda da geçirdigi kaza sonucu felçli kalmasina ragmen mücadeleyi birakmayan Ampute Futbol Genç Milli Takimi Yardimci Antrenörü Umut Can Günay, beden egitimi ögretmenligi yaptigi okulda ögrencilerine hem sporu sevdiriyor hem de vazgeçmemeyi ögretiyor.

Dogum sirasinda, boyun bölgesindeki omurlardan çikip kola giden sinir aginin zedelenmesi sonucu meydana gelen "brakial pleksus" yaralanmasi nedeniyle dünyaya engelli gelen Umut Can Günay, uzun süre engeli nedeniyle sosyallesmekte zorlandi.

Beden egitimi ögretmeni Zekeriya Ayan sayesinde ampute futbola baslayarak adeta yasama yeniden "merhaba" diyen Günay'in hayati, yasadigi talihsizlikle tekrar karardi. Tatildeyken atladigi denizin sig olmasi dolayisiyla boynu kirilan Günay, yaklasik bir yil felçli kaldi. Yasadigi zorluklara ragmen yine de vazgeçmeyerek hayata tutunan Günay, ailesi ve arkadaslarinin destegiyle yeniden ayaga kalkti.


- Ögrencilerinin hayatina dokunuyor

Hayati filmleri aratmayan ve yasadigi zorluklara ragmen hiçbir zaman pes etmeyen Umut Can Günay, simdi ögrencilerine de mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmemeleri gerektigini asiliyor.

Günay, ders verdigi özel okulda, AA muhabirine yaptigi açiklamada, zorluklara ragmen tutkularindan, hayallerinden vazgeçmemesiyle örnek teskil edebilecek bir hayat hikayesine sahip oldugunu söyledi.

Anlatacaklarinin ailesine miras kalmasini istedigini belirten Günay, söyle devam etti:

"Hayata, 1998 yilinda sag kolumdan 'brakial pleksus' seklinde engelli olarak dogdum. Beden egitimi ögretmenimin beni ampute futbol bransiyla tanistirmasiyla hayatim degismisti, bunun farkina sonradan vardim. Hayatimin inanilmaz sekilde degistigini su an daha iyi anliyorum. Beden egitimi ögretmenime buradan çok tesekkürlerimi sunuyorum. Hayatimi degistiren beden egitimi ögretmenime söz vermistim, 'Ben de bir gün beden egitimi ögretmeni olacagim, bir ya da birçok gence sizin bana yaptiginiz gibi fayda saglayip hizmet vermek istiyorum.' demistim. Hayatimin tamami mücadeleden ibaret oldugu için, bu mücadeleyi ögrencilerime asilamaya çalisiyorum. Ögrencilerime, ögretmenlerinin hiçbir zaman vazgeçmedigini anlatiyorum. Onlardan da zorluklar karsisinda vazgeçmemelerini istiyorum."

Ögrencilerine mutlaka bir spor bransiyla ilgilenmeleri tavsiyesinde bulundugunu vurgulayan Günay, "Okula geldigim günden beri, çocuklar beden egitimi dersi anlaminda çok seyin degistigini söylüyorlar. Beden egitimi dersini, müfredat yogunluguyla isliyorum. Gerçekten ögrencilerime bir seyler katmak, ögrendigim seyleri, hayat tecrübelerimi aktarmak için elimden geleni yapiyorum. Spor, hayatlarinda her zaman olsun diye ugrasiyorum." diye konustu.


- Ampute futbolu birakmak zorunda kaldi

Ampute futbolla tanistiktan sonra çesitli takimlarda Türkiye Ligi, Türkiye Kupasi, Sampiyonlar Ligi sampiyonlugu yasadigini belirten Günay, milli takim seviyelerinde oynadigini, ampute futbolda bir kez yilin sporcusu da seçildigini ifade etti.

Bu ödülü almanin mutlulugunu yasarken kisa bir süre sonra tatilde geçirdigi kaza sonrasi felçli kaldigini dile getiren Günay, söyle konustu:

"Büyük bir kaza geçirdim. Tatildeyken denize atladim, sigmis. Kafami çarptiktan sonra zaten bayilmisim. Kazada boynum kirildi, yaklasik bir yil felçli yasadim. Özellikle Cumhurbaskanligi Devlet Denetleme Kurulu Baskani Yunus Arinci'ya bu süreçteki destekleri için tesekkür ederim. Bu anlarda düsündügüm tek sey doktorun bana hayatimda bir daha futbol oynayamayacagimi söylemesiydi. Ben, birak futbol oynamayi, yürümeyi bile beceremezken, çok zor anlar yasadim. O anlarin faturasini kendime kesmeye çalisirken, bu vatana, millete hizmet etmek adina doktorumun, ailemin, fizyoterapistimin ve arkadaslarimin destegiyle tekrar ayaga kalktim."

Bu olay sonrasi ampute futbolu birakmak zorunda kaldigini anlatan Umut Can Günay, sunlari kaydetti:

"Etimesgut Belediyesi Ampute Futbol Kulübü Baskani Alaattin Sonat ve teknik direktör Ismail Temiz bana yardimci antrenörlük teklifi etti. Hayatim zaten degisimlerle dolu. Bu da yeni bir baslangiçti. O gece uyuyamadim aglamaktan, inanilmaz mutlu oldum. Mutlulugu tarif edemem. O sene antrenörlük kariyerimde Türkiye Ligi ve Sampiyonlar Ligi sampiyonlugu kazandik. Ardindan Ampute Futbol Genç Milli Takimi'nda yardimci antrenörlük görevine getirildim."