Güney Kore, ABD ve Japonya'dan ortak denizalti karsiti tatbikatMurat Karadag

Güney Kore, ABD ve Japonya'dan ortak denizalti karsiti tatbikatMurat Karadag

SEOUL (AA) - Güney Kore, ABD ve Japonya deniz kuvvetlerinin, Kuzey Kore'nin "artan füze tehditleri" nedeniyle koordinasyonlarini güçlendirmek amaciyla ortak denizalti karsiti tatbikat düzenledigi bildirildi.

Güney Kore Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada, ülkenin kuzey bölgelerindeki uluslararasi sularda düzenlenen tatbikata üç ülke donanmasindan nükleer enerjili USS Nimitz uçak gemisi ile deniz muhriplerinin katildigi belirtildi.

Açiklamada, tatbikatin, Güney Kore, ABD ve Japonya'nin, Kuzey'in yakin zamanda denizaltidan firlatilan balistik füzeler ve diger deniz tehditlerine karsilik verme kapasitelerini gelistirmek için düzenlendigi ifade edildi.

Tatbikatta, tehdit olusturabilecek denizalti donanmalarinin algilanmasina ve tespitine yogunlasildigi vurgulanan açiklamada, üç ülkenin yakin zamanda insani amaçli arama kurtarma tatbikati da düzenleyecegi kaydedildi.

Açiklamada, "Kuzey Kore'nin her türlü provokasyonuna kararli bir sekilde cevap verecegiz ve etkisiz hale getirecegiz." ifadesi kullanildi.

Güney Kore, ABD ile Japonya tarafindan bugün baslatilan ortak denizalti karsiti tatbikatin iki gün sürecegi belirtildi.

- Son dönemde füze denemelerini artiran Kuzey Kore, nükleer saldiri simülasyonu yapmisti

Kuzey Kore, 22 Mart'ta nükleer karsi saldiri tatbikati düzenledigini duyurmustu. Tatbikatin 3 bölümden olustugu, bunlarin nükleer saldiri kontrol sisteminin yönetilmesi, nükleer karsi saldiri durumuna geçis ve nükleer baslik modeli tasiyan balistik füzenin firlatilmasi oldugu belirtilmisti.

Güney Kore ve Japonya, 19 Mart'ta Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Dogu Denizi) yönüne balistik füze denemesi yaptigini duyurmustu. Deneme, Güney Kore ile ABD ordularinin 14 Mart'ta baslattigi ve 23 Mart'ta sona eren "Özgürlük Kalkani" tatbikati sirasinda yapilmisti.

2022'de Kuzey Kore, BM, ABD, AB ve komsu ülkelerden gelen bir dizi yaptirima karsin 90'dan fazla kitalar arasi balistik füze firlatarak bir yilda atesledigi en yüksek füze sayisina ulasmisti.

Kuzey Kore, son olarak 24 Mart'ta Güney Kore üzerinde nükleer saldiri simülasyonu yapmis ve "radyoaktif tsunami yaratabilecek" insansiz su alti aracini denedigini açiklamisti.