GÜNCELLEME - Kuzey Kore balistik füze denemesi yaptiAhmet Furkan Mercan- JAPON HÜKÜMETI AÇIKLAMALARI VE DETAYLAR EKLENDI

GÜNCELLEME - Kuzey Kore balistik füze denemesi yaptiAhmet Furkan Mercan- JAPON HÜKÜMETI AÇIKLAMALARI VE DETAYLAR EKLENDI

TOKYO/SEUL (AA) - Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin balistik füze denemesi yaptigini duyurdu.

Japonya Savunma Bakanligi, Kuzey Kore'nin, Japon Denizi (Dogu Denizi) yönüne orta ya da uzun menzilli balistik bir füze firlattigini açikladi.

Japonya Sahil Güvenligi, balistik füzenin, ülkenin kuzeyindeki Hokkaido bölgesi içine düsebilecegi mesaji yayimladi.

"J-Alert" erken uyari sistemi, bölgedeki halka bina içlerine ya da yer alti siginaklarina tahliye çagrisi yapti, caddelerde sirenler çalindi.

Yerel saatle 07.50 sularindaki uyarinin ardindan tahliye çagrisinin sehven yapildigi bildirildi.

Bakanlik, Japonya'nin Pekin Büyükelçiligi vasitasiyla, Kuzey Kore'ye protesto notasi çekildigini açikladi.

- Uyari ve çagri "uygun"

Kabine Bas Sekreteri Matsuno Hirokazu, gazetecilere demecinde, J-Alert'in üstlendigi rol dolayisiyla, sehven de olsa yapilan uyari ve tahliye çagrisinin uygun oldugunu savundu.

Japonya Savunma Bakani Hamada Yasukazu, balistik füzenin Hokkaido açiklarina ve Japon münhasir ekonomik bölgesi disina yerel saatle 08.00 sularinda düstügünü duyurdu.

Japonya Basbakani Kisida Fumio, tehditkar füze denemesine iliskin Ulusal Güvenlik Konseyini toplayacagini ve J-Alert sistemine yönelik durum tespiti yapilacagini bildirdi.

Bölge genelinde hizli tren seferleri kisa süreligine durduruldu.

- Üç ülke yetkilileri görüstü

Güney Kore Genelkurmay Baskanligi, orta ya da uzun menzilli füzenin yerel saatle 07.23'te baskent Pyongyang yakinlarindan Japon Denizi yönüne firlatildigini duyurdu.

Havada 1000 kilometre yol alan füzeye iliskin, "Deneme yalnizca Kore Yarimadasi degil, uluslararasi toplumun baris ve istikrarina zarar veren ciddi bir provokatif eylem" seklinde nitelendirildi.

Telefon görüsmesi yapan ABD, Japonya ve Güney Kore Disisleri Bakanligi yetkilileri, Kuzey Kore'nin tam olarak nükleersizlestirilmesine yönelik üçlü bölgesel isbirligini güçlendireceklerini açikladi.

Denemenin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, ülkesinin askeri caydiriciligini "daha pratik ve saldirgan" sekilde güçlendirme çagrisindan sonra gelmesi dikkati çekti.