GÜNCELLEME - Hindistan'in Manipur eyaletinde siddet eylemlerinin ardindan askere vur emri verildiNuri AydinVUR EMRI VERILMESINE ILISKIN AÇIKLAMA EKLENDI

GÜNCELLEME - Hindistan'in Manipur eyaletinde siddet eylemlerinin ardindan askere vur emri verildiNuri AydinVUR EMRI VERILMESINE ILISKIN AÇIKLAMA EKLENDI

ANKARA (AA) - Hindistan'in Manipur eyaletindeki siddet eylemlerinin ardindan bazi bölgelere sevk edilen askeri birliklere vur emri verildi.

Tüm Kabile Ögrencileri Birligi Manipur'un (ATSUM), Manipur'a bagli Churachandpur ilçesinde dün yaptigi yürüyüsün ardindan baskent Imphal ile Churachandpur ve Kangpokpi bölgeleri siddet olaylarina sahne oldu.

Siddet olaylarinin ardindan 7 ilçede 5 günlük sokaga çikma yasagi getirildigi ve internete erisimin geçici olarak kapatildigi duyuruldu.

Imphal'in bazi bölgelerinde, siddet olaylarinin devam etmesinin ardindan ordu, eyalette durumu kontrol altina almak amaciyla bayrak yürüyüsü düzenledi.

Bölgedeki siddet nedeniyle 7 bin 500 kisinin ordu ve hükümete ait tesislere sigindigi açiklandi.

- Merkezi hükümetten asker takviyesi talep edildi

Eyaletin yüzde 53'ünü olusturan Meitei toplulugu, "Planlanmis Kabile (ST)" kategorisine dahil edilmedikleri gerekçesiyle gösteriler düzenliyor.

Yasalara göre, daglik alanlara yerlesmelerine izin verilmeyen Meiteiler, eyalette Myanmar ve Bangladesli göçmen nüfusunun artmasi nedeniyle zorluklarla karsilastiklarini iddia ediyor.

Eyalet Basbakani Biren Singh, istenmeyen olaylar yasandigini ve bazi mülklere zarar verildigini duyurdu.

Singh, hukuk düzenini korumak için gerekli tüm adimlarin atildigina isaret ederek, halkin can ve mal güvenligini saglamak için merkezi hükümetten de asker takviyesi talep edildigini belirtti.

- Askere vur emri verildi

NDTV'nin haberine göre, Manipur eyaletinden yapilan yazili açiklamada, bölgede siddet eylemlerinin önüne geçmek için yapilan uyarilarin etkisiz kaldigina isaret ederek "olaganüstü" durumlarda askere vur emri verildigi kaydedildi.

Açiklamada, "3 Mayis 2023'te düzenlenen Kabile Dayanisma Yürüyüsünde meydana gelen istenmeyen olaylarin ardindan eyalette asayis ve sükunetin saglanmasi için yetki verildi." ifadesi kullanildi.