Emlakjet, mart ayina yönelik emlak verilerini açikladiAbdulselam Durdak- Geçen ay yüzde 800'e yakin artisla Diyarbakir en çok konut aranan il olurken, Diyarbakir'i, konut arayisindaki yüzde 700'e yakin artisla Ankara takip etti

Emlakjet, mart ayina yönelik emlak verilerini açikladiAbdulselam Durdak- Geçen ay yüzde 800'e yakin artisla Diyarbakir en çok konut aranan il olurken, Diyarbakir'i, konut arayisindaki yüzde 700'e yakin artisla Ankara takip etti

ISTANBUL (AA) - Emlakjet verilerine göre, deprem sonrasi gayrimenkul talebi Diyarbakir ve Ankara'ya yönelirken, satin almada beklenti kredi destegi oldu.

Çevrim içi gayrimenkul platformu Emlakjet, 400 bine ulasan satilik ve kiralik emlak ilanindan olusan veri tabaninda gerçeklesen hareketler dogrultusunda mart ayi emlak verilerini açikladi.

Deprem felaketinin yasandigi 6 Subat sonrasi ve devaminda gözlemlenen emlak verileri kapsaminda, en çok konut aranan illerde önceki dönemlere göre önemli degisimler tespit edildi.

Buna göre, subatta konut arama hacimleri degerlendirildiginde Kayseri, en çok aranan il olmustu. Mart ayi verilerine göre ise yüzde 800'e yakin artisla Diyarbakir en çok konut aranan il olarak belirlendi. Diyarbakir'i, konut arayisindaki yüzde 700'e yakin artisla Ankara ve yüzde 600'e yakin artisla Adana ve Gaziantep takip etti. En çok arama yapilan üçüncü il olan Adana kiralik konut aylik fiyat degisiminde gözlemlenen artisin yani sira satilik arsa aylik fiyat degisimindeki önemli yükselis ile öne çikti.

Kiralik konutlara talepte artis gözlemlenirken, konut arayanlarin yüzde 51'i kiralik, yüzde 49'u ise satilik konut aradi. Ev tipine göre konut aramalarinda deprem felaketinin ardindan artan müstakil konut arayisi, konut aramalari içerisinde martta yüzde 960 artis ile devam etti.

TÜIK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satislari martta bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 21,4 azalarak 105 bin 476, ipotekli konut satislari da yüzde 16,5 düsüsle 25 bin 262 oldu. Toplam konut satislari içinde ipotekli satislarin payi yüzde 24 olarak gerçeklesti.

Türkiye genelinde ilk el konut satis sayisi, martta bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 14,2 azalarak 32 bin 899 oldu. Toplam konut satislari içinde ilk el konut satisinin payi da yüzde 31,2 olarak belirlendi.

- Fiyat degisimlerinde Diyarbakir ve Ankara dikkati çekiyor

Kiralik konut fiyat degisiminde Diyarbakir yüzde 50 artisla ilk sirada yer alirken, Diyarbakir'i, yüzde 22 artisla Adana takip etti.

Satilik konut fiyat degisiminde ise Ankara yüzde 10'luk artisla birinci sirayi aldi. Kiralik konut fiyat degisiminde ise Gaziantep yüzde 5 ve Istanbul yüzde 4'lük düsüs ile dikkati çekti. Emlakjet verilerine göre, satilik arsa aylik fiyat degisiminde Adana yüzde 58 ve Gaziantep yüzde 33'lük artis ile öne çikti.

Emlak aranan ilçeler bazinda ise Ankara'nin Çankaya, Etimesgut ve Mamak ilçelerine yönelik aramalar ortalama yüzde 720 artis ile tüm Türkiye'deki ilçelere yönelik aramalar arasinda dikkati çekerken, martta yasanan satilik konut fiyat degisiminde Ankara-Etimesgut yüzde 14, kiralik fiyat degisiminde Adana'nin Seyhan ilçesi yüzde 73 ve arsa fiyatlarindaki degisimde ise Gaziantep'in Sahinbey ilçesi yüzde 75'lik artis ile öne çikti.

Öte yandan, Konya'nin Selçuklu ilçesinde kiralik konut fiyat degisiminde yüzde 83'lük düsüs görüldü. Istanbul Beylikdüzü'nde de kiralik konut fiyat degisiminde yüzde 4 ve arsa fiyat degisiminde ise yüzde 17'lik düsüs gerçeklesti.

- Müstakil ev trendi sürüyor

Emlakjet'in düzenli olarak gerçeklestirdigi ev tiplerine göre konut aramalari verilerinde ise müstakil konut aramalarindaki yükselis devam ediyor.

Deprem felaketi sonrasi subat ayinda müstakil konut aramalarinda yüzde 1521 artis gözlemlenmisti. Martta da bu trend devam ederken, geçen ay müstakil konut aramalari, gayrimenkul aramalari içerisinde önceki aya göre yüzde 960 artti. Konut tipine göre aramalarda ikinci sirada ise yüzde 540'lik artis ile havuzlu konut yer aliyor.

- Konut satin almak isteyenler "kredi destegine" güveniyor

Emlakjet'in her ay gerçeklestirdigi özel arastirma dosyalari kapsaminda mart ayinda "Satilik Konutta Kullanicilarin Planlari" degerlendirildi.

Anket sonuçlarina göre, Emlakjet kullanicilarinin yüzde 80'i ev satin almayi düsündügünü belirtirken, satilik konut arama sebepleri arasinda "yatirim" cevabi yüzde 23 ile en yüksek, "evlilik" de yüzde 20 ile ikinci seçenek oldu. Konut satin almayi düsünenler, bu islemi yüzde 62 ile seçim öncesinde yapmayi planlarken, satin alacaklari evin ödemesini yüzde 52 "kredi destegiyle" yapmayi planliyor. Birikimleri ile ödemeyi planlayanlarin orani yüzde 24 olurken, "mevcut evini satarak" ödemeyi planlayanlar ise yüzde 10 olarak belirlendi.

- "Satin alma plani devam ediyor"

Açiklamada arastirma verilerine iliskin degerlendirmesine yer verilen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Idikat, "Artan satilik konut fiyatlari ve yasanilan deprem sonrasinda kullanicilarin yönlerini satilik konutlardan kiralik konutlara yönelttigini söyleyebiliriz. Yasanilan deprem sonrasinda kullanicilarin müstakil yasam arayisi da devam etti. Konut aramalari içerisinde müstakil konut hacminin yüzde 900'den fazla olmasi talebin bir süre daha yüksek seyredeceginin göstergesi oluyor." ifadelerini kullandi.

Emlakjet kullanicilarinin katildigi anket sonuçlarini yorumlayan Idikat, "Gayrimenkul her dönemde güvenli bir yatirim olarak görülüyor. Bu yüzden yine satilik konut arama sebepleri arasinda en yüksek orani 'yatirim' cevabinda görüyoruz. Seçim döneminde belirsizlikler ve endiseler olsa da satin alma plani devam ediyor ve plani olanlarin yüzde 62'si seçimden önce evini almayi hedefliyor. Burada ödeme planlarindaki yüzde 52 ile en yüksek orana sahip 'kredi destegi', satin almada belirleyici olmasi ile dikkati çekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Yatirim amaciyla arsa talepleri artiyor"

Emlakjet Prestige Plus Üyesi Bugra Özyurt ise sunlari kaydetti:

"Satilik ve kiralik konut taleplerinde artis yasaniyor. Bunun birincil sebebinin yasadigimiz büyük depremden sonra evlerini kaybeden vatandaslarin kiralik ve satilik konut talebindeki artis oldugunu söyleyebiliriz. Bunula birlikte yaz dönemi ile turizm bölgelerinde satilik ve kiralik konutlara talebin artmasi, ev stoklarindaki azalis da talebi tetikliyor. Müstakil evde oturmak isteyenler yaz sezonunun da baslamasiyla yazlik bölgelere yöneliyor. Böylece konut fiyatlarinda artis beklentisi olusuyor. Seçim sonrasinda belirsizlik ortaminin azalmasi ile vatandaslarin daha rahat konut/arsa satin alabilme imkani bulunsa da seçim, konut fiyatlarini dogrudan olmasa da dolayli olarak etkiliyor diyebiliriz. Ayrica, deprem riski yüksek illerdeki vatandaslar konutlarin depreme dayanikliligindan endiselendigi için konut disi satisa yönelmis durumda. Yatirim amaciyla arsa talepleri artiyor."