AB, Rus elmaslarina yaptirima hazirlaniyorAta Ufuk Seker- AB Konseyi Baskani Charles Michel:- "Rus elmaslarinin ticaretini kisitlayacagiz."- "Çin ile istikrarli ve yapici bir iliski karsilikli çikarimizadir"

AB, Rus elmaslarina yaptirima hazirlaniyorAta Ufuk Seker- AB Konseyi Baskani Charles Michel:- "Rus elmaslarinin ticaretini kisitlayacagiz."- "Çin ile istikrarli ve yapici bir iliski karsilikli çikarimizadir"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel, yaptirimlardaki yasal bosluklari kapatacaklarini ve Rusya ile elmas ticaretini kisitlayacaklarini söyledi.

Michel, Japonya'nin Hirosima kentindeki G7 Liderler Zirvesi öncesinde basina açiklamalarda bulundu.

"Ukrayna'ya güçlü biçimde askeri, siyasi, insani ve mali destek saglamaya devam edecegiz." diyen Michel, AB ve üye ülkelerin, Ukrayna'ya simdiye kadar 70 milyar avronun üzerinde yardimda bulundugunu belirtti.

Michel, AB'nin Rusya'yi engellemek için yaptirim paketleriyle kapsamli adimlar attigina isaret ederek, "Artik yaptirimlardaki yasal bosluklari kapatmaya odaklandik." diye konustu.

Rusya'nin kritik malzemelere erisimini önlemeye devam ettiklerini anlatan Michel, yeni tedbirler alacaklarinin altini çizdi.

"Rus elmaslarinin ticaretini kisitlayacagiz. " ifadesini kullanan Michel, G7 zirvesinde Rusya'ya yönelik yaptirimlarin neden gerekli ve hakli oldugunu açik bir sekilde ortaya koyacaklarini söyledi.

Michel, Çin ile iliskilerin de toplantida ele alinacagina isaret ederek, "Çin ile istikrarli ve yapici bir iliski karsilikli çikarimizadir." degerlendirmesinde bulundu.

AB'nin degerlerini ve menfaatlerini muhafaza etmekte kararli olduguna dikkati çeken Michel, "Ayrismak istemiyoruz ama asiri bagimliliklarimiz azaltmak ve riski düsürmek istiyoruz." dedi.

Michel, Çin'in haksiz uygulamalarini da ele almalari, ticari iliskileri yeniden dengelemeleri gerektigini sözlerine ekledi.

Japonya Basbakani Kisida Fumio'nun ev sahipligindeki zirveye ABD, Fransa, Ingiltere, Almanya, Kanada ve Italya liderleri katiliyor.

Zirveye, G7 ülkelerinin yani sira AB, Endonezya, Hindistan, Güney Kore, Avustralya ve Vietnam da davetli.