Elastaz testi sindirim bozuklugu tespitinde yardimci oluyorMehmet Kadir Kilinç- Medical Point Gaziantep Hastanesi Biyokimya Uzmani Doç. Dr. Ataman Gönel: - "Elastaz testi sonuçlari, enzimin seviyelerinin normalden düsük olup olmadigini gösterir ve sindirim sorunlarinin nedenlerini belirlemeye yardimci olabilir"

Elastaz testi sindirim bozuklugu tespitinde yardimci oluyorMehmet Kadir Kilinç- Medical Point Gaziantep Hastanesi Biyokimya Uzmani Doç. Dr. Ataman Gönel:
- "Elastaz testi sonuçlari, enzimin seviyelerinin normalden düsük olup olmadigini gösterir ve sindirim sorunlarinin nedenlerini belirlemeye yardimci olabilir"

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Biyokimya Uzmani Doç. Dr. Ataman Gönel, Elastaz isimli bir test ile mümkün oldugunu, kisinin kilo dengesinin ve kilo ile ilgili sorunlarinin tespit edilebilecegini bildirdi.

Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapilan açiklamada, ideal kiloda bulunmanin ve bunu korumanin, genel saglik için oldukça önemli oldugu vurgulandi. Açiklamaya göre, sindirim enzimlerinin eksik veya yetersiz düzeyde olmasi, kilo alamama sorununa neden olabiliyor. Pankreasin ürettigi sindirim enzimleri oldukça önemli bir rolü bulunuyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Medical Point Gaziantep Hastanesi Biyokimya Uzmani Doç. Dr. Ataman Gönel sindirim enzimlerinin oranin tespitinin Elastaz isimli bir test ile mümkün oldugunu, kisinin kilo dengesinin ve kilo ile ilgili sorunlarinin tespit edilebilecegini bildirdi.

Kilo almada önemli bir fonksiyon olan pankreasin ve pankreasin ürettigi sindirim enzimlerin oldukça önemli yolcugunu belirten Gönel, "Bunlardan biri olan elastaz, pankreasin ürettigi bir sindirim enzimidir ve elastin adi verilen proteinin sindiriminde kritik rol oynar. Eger elastaz eksik veya yetersiz üretiliyorsa, elastin sindirimi bozulabilir. Ayrica yiyeceklerin yeterince sindirilememesine, kilo kaybina veya kilo alamamaya neden olabilir. Elastaz Testi, pankreasin elastaz üretimini degerlendirmek ve elastaz eksikligi veya yetersizligi gibi sorunlari teshis etmek için kullanilir. Elastaz testi sonuçlari, enzimin seviyelerinin normalden düsük olup olmadigini gösterir ve sindirim sorunlarinin nedenlerini belirlemeye yardimci olabilir." ifadelerini kullandi.

Gönel, Elastaz Testi sonuçlarinin düsük olmasi ve elastaz eksikligi teshis edilmesi durumunda doktorlarin genellikle sindirim enzim replasman tedavisi önerdiklerini aktararak, "Sindirim enzim replasman tedavisi, eksik olan sindirim enzimlerini yerine koymayi amaçliyor ve besinlerin daha iyi sindirilmesini ve emilmesini sagliyor. Bu tedavi kilo alamama sorunu olan kisilerin kilo alimini saglayarak beslenme eksikliklerini önleyebilir. Kilo alamama sorunu olanlarin elastaz testi yaptirmalarinin çözüme ulasmada fayda sagliyor" degerlendirmesinde bulundu.