Egzamada alinacak önlemler kullanilacak ilaç miktarini azaltiyorEsma Küçüksahin- ERÜ Tip Fakültesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Murat Borlu: - "Kisinin sürekli derisini kuruluktan korumasi, nemlendirmesi, kurutucu kimyasallardan uzak durmasi... Bunlar bazen kullanilmasi gereken ilaç miktarini azaltiyor veya gerekliligini de ortadan kaldirabiliyor"

Egzamada alinacak önlemler kullanilacak ilaç miktarini azaltiyorEsma Küçüksahin- ERÜ Tip Fakültesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Murat Borlu:
- "Kisinin sürekli derisini kuruluktan korumasi, nemlendirmesi, kurutucu kimyasallardan uzak durmasi... Bunlar bazen kullanilmasi gereken ilaç miktarini azaltiyor veya gerekliligini de ortadan kaldirabiliyor"

KAYSERI (AA) - Halk arasinda "egzama" olarak bilinen atopik dermatite karsi alinacak önlemlerin kullanilacak ilaç miktarini azaltabilecegi ya da gerekliligini ortadan kaldirabilecegi bildirildi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tip Fakültesi Deri ve Zührevi Hastaliklar Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Murat Borlu, 14 Eylül Dünya Atopik Dermatit Günü öncesi AA muhabirine yaptigi açiklamada, egzamanin kisinin kendi bünyesel alerjik mekanizmalarinin denge bozuklugu nedeniyle olustugunu söyledi.

Atopik dermatitin gelismis ülkelerde endüstrilesmeyle daha çok görüldügüne dikkati çeken Borlu, hem bebek hem çocuk hem de eriskin yas grubunda egzama sikayetiyle karsilasildigini belirtti.

Borlu, her görülme yasina göre atopik dermatitin tipik bulgulari oldugunu ve o sekilde siniflandirdiklarini anlatarak, "Eriskin baslangiçta da atopik dermatit var, bebek, çocuk yasta baslayan da var, bebek yasta baslayip eriskin çagina kadar devam eden de var. Bunlar her yasa özgün olarak çesitli tipik egzamalar gösterirler. Örnegin yeni dogan çocukluk döneminde, küçük yaslarda daha çok bez dermatiti gibi görülse de çocuk biraz oynamaya, sürünmeye basladiginda kol katlanma bölgesinde, bacak arkasinda, eriskin durumda da daha dis kisimlarda kasinan kol, bacak gibi veya kuru bölgelerin daha fazla kasindigi bir egzama seklinde karsimiza çikar." diye konustu.

- "Egzama kisinin tüm yasamini etkiler"

Hastaligin temel bulgularindan birinin deri kurulugu oldugunu ifade eden Borlu, söyle devam etti:

"Atopik dermatit gerçekten çok siddetli, insan hayatini çok belirgin etkileyen bir hastaliktir. Hem de belirtisi çok görünen sekilde degildir. Yani görünürde çok bir hastalik görüntüsü olmasa da hastanin siddetli, dirençli, tüm düsünce tarzini etkileyecek kadar kendi içinden gelen bir kasinti olur. Bu kasinti nedeniyle kisiler dogru dürüst uyku uyuyamazlar, konsantre olamazlar, ders çalisamazlar, isleriyle ilgili kararlari veremezler ve hatta psikolojik olarak da daha stresli, gergin bir hale bürünebilirler. O yüzden kisinin tüm yasamini etkiler, hem sosyal yasantisi hem is yasami etkilenir. Sürekli kasinan birinin sosyallesmesinin ne kadar zor oldugunu tahmin edebilirsiniz. Bu kisilerin verimli olarak is yapmasi da son derece zordur. Atopik dermatit kasintisini neyle kiyaslayabiliriz, ilk aklima gelen hastaliklardan biri uyuz. Uyuz olan biri ne kadar kasiniyorsa atopik dermatit hastasi da o kadar kasinir, o kadar kasinan bir insanin da normal bir hayat sürdürmesi zaten mümkün degildir. Gece, gündüz, gün, hafta, aylar, bazen yillar boyunca süren bir kasinmanin insanin sosyal hayatini, is hayatini psikolojisini ne kadar etkilenecegi de çok açik."

Prof. Dr. Borlu, atopik dermatitte hasta veya ailesinin bu hastaligin ne oldugunu, neden artip neden azaldigini iyi ögrenmesi gerektigini dile getirdi.

Hastaligin tedavisine deginen Borlu, "Genel önlemlerden sonra deri yüzeyine uygulanan tedaviler var, agizdan alinan ilaçlar var. Hatta son yillarda bir takim yeni jenerasyon dedigimiz ve oldukça etkili, çözümsüz ve siddetli hastalara da ümit vadeden tedaviler de bulunuyor." dedi.

- "Bir alerjik malzemeyi, bir maddeyi suçlamakla bu is çözülmüyor"

Atopik dermatitin alerjik kökenli bir hastalik oldugunu aktaran Borlu, söyle devam etti:

"Ama suçlu tek bir alerjen yok. Sadece bir alerjik malzemeyi, bir maddeyi suçlamakla bu is çözülmüyor. Bu kisiler her seye kolay alerjik reaksiyon verebildikleri için genel alerjenlerden de uzak durmalari gerekiyor. Mesela yünlü giysiler giymemeleri, yattiklari odada fazla hali bulundurmamalari, deterjan, sabun gibi birtakim kimyasal maddelerle temasta özen göstermeleri gerekiyor. Ayrica kisinin sürekli derisini kuruluktan korumasi, nemlendirmesi, kurutucu kimyasallardan uzak durmasi... Bunlar bazen kullanilmasi gereken ilaç miktarini azaltiyor veya gerekliligini de ortadan kaldirabiliyor. O yüzden egitim çok önemli. Yapilmasi gerekenler var. Bir de maalesef ülkemizde de bu hastaligin korunmasi veya tedavisi için yanlis bilinip, yanlis uygulanan yöntemler var. Bunlardan da kaçinmak için iyi bir egitim ve hekimle görüsmek gerekir."