Egitim Aile Sagligi Merkezleri Yönetmeligi Resmi Gazete'de yayimlandiBurcu Çalik Göçümlü- Saglik Bakanliginca yapilan düzenlemeyle, aile hekimligi asistanlarinin saha egitimlerini aldigi merkezlerin açilmasini tesvik etmek ve aile hekimligi hizmet kalitesini artirmak amaçlaniyor

Egitim Aile Sagligi Merkezleri Yönetmeligi Resmi Gazete'de yayimlandiBurcu Çalik Göçümlü- Saglik Bakanliginca yapilan düzenlemeyle, aile hekimligi asistanlarinin saha egitimlerini aldigi merkezlerin açilmasini tesvik etmek ve aile hekimligi hizmet kalitesini artirmak amaçlaniyor

ANKARA (AA) - Saglik Bakanligi, aile hekimligi asistanlarinin saha egitimlerini aldigi Egitim Aile Sagligi Merkezlerinin (EASM) açilmasini tesvik etmek ve aile hekimligi hizmet kalitesini artirmak amaciyla düzenlemeye gitti.

Bakanlikça hazirlanan Egitim Aile Sagligi Merkezleri Yönetmeligi, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Yönetmelikte aile hekimligi asistanlarinin klinik egitimlerini aile hekimligi uygulamasi içinde tamamlamasi amaciyla 2015'ten itibaren açilan EASM ve Egitim Aile Hekimligi Birimlerinde (EAHB) görev alan egitici, asistan, aile sagligi çalisani ve egitim kurumuna yapilacak ödemeler ile sözlesme esaslari belirlendi.

Bu çerçevede asistanlarin saha egitimleri için aile hekimligi uzmanlik egitimi veren üniversitelerde valilikle üniversite rektörlügü arasinda imzalanacak sözlesmeyle, Bakanliga bagli egitim arastirma hastanelerinde ise dogrudan Bakanlikça, asistan sayisi esas alinarak egitim aile sagligi merkezi veya egitim aile hekimligi birimi açilabilecek.

Merkez ve birimlerin açilisi, hangi personelin görev yapacagi gibi detaylarin düzenlendigi yönetmelikte egitim kurumu ve personele yapilacak ödeme oranlari yer aldi.

- 1 Temmuz'dan itibaren olan temel ve tesvik ek ödemeler yapilacak

Yönetmeligin yayimlanmasindan önce açilan egitim aile sagligi merkezleri ve egitim aile hekimligi birimlerinin isletmesi egitim kurumunun talebi ile Bakanligin onayiyla il saglik müdürlügüne devredilebilecek.

Bakanligina bagli egitim kurumlarinca açilan egitim aile sagligi merkezleri/egitim aile hekimligi birimlerinde görevlendirilen egitici, asistan ve aile sagligi çalisanlarina 1 Temmuz 2022 tarihinden yönetmeligin yayimlandigi tarihe kadar temel ek ödemeleri ve egiticilerin tesvik ek ödemeleri (çalisilan süre dikkate alinarak) egitim kurumunca yapilacak.

Söz konusu yönetmelikle 2014'te yayimlanan Egitim Aile Sagligi Merkezleri Ödeme ve Sözlesme Yönetmeligi yürürlükten kaldirildi.

- EASM'lerin açilmasinin tesvik edilmesi amaçlaniyor

Bakanliktan edinilen bilgiye göre, yeni yönetmelikle uygulamada karsilasilan problemlerin çözülmesi, kamu yarari, hizmet ihtiyacina yönelik düzenlemeler yer alirken, EASM'lerin açilmasinin tesvik edilmesi amaçlaniyor.

EASM'lerin açilmasini kolaylastiracak yönetmelikle, birinci basamak saglik hizmetlerinde kisiye yönelik koruyucu, teshis ve tedavi edici saglik hizmetinin uzmanlar tarafindan verilmesi saglanarak hizmet kalitesinin daha da artirilmasi hedefleniyor.