Ege Ihracatçi Birlikleri heyeti Kolombiya'yi ziyaret ettiSinan Dogan

Ege Ihracatçi Birlikleri heyeti Kolombiya'yi ziyaret ettiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) ticaret heyeti, Kolombiyali sirketlerle isbirligi ve ihracat olanaklarini degerlendirmek üzere, bu ülkeye ziyarette bulundu.

Heyete, baskent Bogota'daki bir otelde "Türkiye-Kolombiya Dis Ticareti" üzerine genel ve sektörel bir sunum yapildi.

Türkiye'nin Bogota Ticaret Müsaviri Muhammet Hartavi, burada yaptigi konusmada, Türkiye'den 28 firmanin temsilcilerinden olusan heyette; tekstilden gidaya, otomotivden turizme kadar birçok sektörden ihracatçilarin yer aldigini söyledi.

Hartavi, Kolombiyali firmalarla görüsmelerde, ihracatçilarin dikkat etmesi gereken hususlar hakkinda bilgilendirme yaptiklarini belirterek "Kolombiya'da ihracatta navlun giderlerinin düsmesi ve Çin'e alternatif tedarikçi arayisi gibi gerekçeler kaynakli ciddi bir potansiyel var." ifadesini kullandi.

Kolombiya pazarina ilgi duyan firmalar için Latin Amerika bölgesinin özelde de Kolombiya için ikili iliskilerin önemli oldugunu kaydeden Hartavi, kurulan baglantilarin, uzun vadede ihracat için gerekli oldugunu vurguladi.

Heyetin, programin ikinci gününde ikili is görüsmeleri yapacagi ve Kolombiyali firmalari ziyaret edecegi belirtildi.

EIB Koordinatör Baskani Jak Eskinazi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kolombiya ile ticarette verilen açigin kapatilmasi gerektigini söyledi.

Eskinazi, "Ticaret açigimiz enerji sektöründe görünüyor. Kolombiya ile her sey yapilabilir; özellikle yaptirim yapmak isteyenleri buraya getirip yüz yüze görüsmeler gerçeklestirecegiz." dedi.

Her ülkenin kendi içine kapandigini, kapanma sebebinin ise vergi duvarlari oldugunu ifade eden Eskinazi, Kolombiya'daki en büyük sikintinin, vergi oldugunu kaydetti.

Eskinazi, tekstil sektöründen gelen firmalarin yüzde 40 gibi vergiyle karsilastiklarina isaret ederek "Bunlarin zamanla asilabilecegini düsünüyoruz. Türkiye'nin serbest ticaret anlasmalariyla hem Kolombiya hem Avrupa Birligi'nde (AB) yapacagi yeniliklerle bu pazarlarda yerini alacagini düsünüyoruz. Temaslarimiz devam edecek, Kolombiya ile zaten iyi giden bir iliski düzeyimiz var. Iyi bir seyahat oldu. Umarim bunun meyvelerini yakin zamanda aliriz." degerlendirmesini yapti.