Çin'de "kum firtinasi" uyarisiEmre Aytekin- Ülkenin kuzeyindeki kum firtinalarinin kuzey ve dogu bölgelerini etkilemesi bekleniyor- Baskent Pekin'de hava kirliligi "zehirli" olarak tanimlanan seviyelere çikti

Çin'de "kum firtinasi" uyarisiEmre Aytekin- Ülkenin kuzeyindeki kum firtinalarinin kuzey ve dogu bölgelerini etkilemesi bekleniyor- Baskent Pekin'de hava kirliligi "zehirli" olarak tanimlanan seviyelere çikti

PEKIN (AA) - Çin'in kuzeyindeki bozkir ve çöl bölgelerinde, soguk hava ve sert rüzgarlarin yol açtigi kum firtinalarinin 18'den fazla bölgeyi etkileyecegi uyarisi yapildi.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezinden yapilan açiklamada, kum firtinalari nedeniyle ülkenin kuzey ve dogu bölgeleri için "mavi alarm" verildigi bildirildi.

Açiklamada, Sincan Uygur, Iç Mogolistan ve Ningxia Hui özerk bölgeleri, Gansu, Saansi, Sansi, Hibey, Sandong, Liaoning, Cilin, Heylonciang, Hubey, Hinan, Anhui, Ciangsu eyaletleri ile baskent Pekin, Sanghay ve Tiencin sehirlerinin kum firtinalarindan etkilenecegi belirtildi.

Bu, Çin'in kuzey ve kuzeydogusu için bu yil yapilan 4. kum firtinasi uyarisi oldu.

Çin'in dört asamali meteoroloji uyari sisteminde maviden sonra sirasiyla sari, turuncu ve kirmizi alarm düzeyleri geliyor.

Meteorologlar, kuzey çölleri ve steplerinin kis aylarinda yetersiz yagis almasi nedeniyle yer yüzeyinde biriken kum ve tozun, kuzeyden güneye esen rüzgarlarla tasinarak kum firtinalarina sebep oldugunu kaydetti.

- Hava kirliligi "zehirli" seviyede

Baskent Pekin'de, kum firtinasi nedeniyle hava kirliligi kritik seviyelere yükseldi.

ABD'nin Pekin Büyükelçiligindeki ölçüm istasyonunun verilerine göre, hava kirliligine yol açan 2,5 mikrondan küçük parçacik miktarini gösteren "PM2.5" yogunlugu, bu sabah itibariyla 418'e, 10 mikrondan küçük parçacik miktarini gösteren "PM10" yogunlugu 999'a çikti.

Uluslararasi Hava Kalitesi Endeksine göre, söz konusu seviyeler, insan sagligi açisindan "zehirli" kategorisinde hava kirliligine isaret ediyor.

Dünya Saglik Örgütü, yillik ortalama 5 mikrogramin üzerindeki PM2.5 ve 45 mikrogramin üzerindeki PM10 yogunlugunu "insan sagligina zararli" kabul ederken, bu degerlerin üzerindeki hava kirliligine maruz kalmanin solunum ve kalp damar hastaliklarina yol açabilecegi uyarisi yapiyor.