Çin Devlet Baskani Si, Özbek mevkidasi Mirziyovev ile Sian'da görüstüEmre Aytekin- Özbekistan Cumhurbaskani Mirziyoyev, ilk kez düzenlenen Çin-Orta Asya Zirvesi'ne katilmak üzere Çin'i ziyaret etti

Çin Devlet Baskani Si, Özbek mevkidasi Mirziyovev ile Sian'da görüstüEmre Aytekin- Özbekistan Cumhurbaskani Mirziyoyev, ilk kez düzenlenen Çin-Orta Asya Zirvesi'ne katilmak üzere Çin'i ziyaret etti

SIAN (AA) - Çin Devlet Baskani Si Cinping, ilk kez düzenlenen Çin-Orta Asya Zirvesi dolayisiyla ülkesinde bulunan Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev ile görüstü.

Çin Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre Si, görüsmede, geçen yil eylül ayinda Özbekistan'a yaptigi ziyarette iki ülkenin "ortak gelecegi paylasan topluluk olusturma" vizyonunu ortaya koydugunu ve iliskilerini "kapsamli stratejik ortaklik" düzeyine yükselttigini hatirlatarak Çin'in Özbekistan ile iliskilerini her cephede gelistirmeye hazir oldugunu belirtti.

Cumhurbaskani Mirziyoyev'i, geçen ay yapilan, ülkede insan hak ve özgürlükleri genisleten anayasa degisikligi referandumu nedeniyle tebrik eden Si, sonucun Özbek halkinin Mirziyoyev'e derin güvenini ve destegini ortaya koydugunu vurguladi.

Si, Mirziyoyev'in liderliginde reform ve açilma sürecinin Özbekistan'in kalkinma potansiyelini yeni ufuklara tasiyacagina olan inancini dile getirdi.

- Liderler Zirvesi ilk kez düzenleniyor

Çin ile 5 Orta Asya Cumhuriyeti'ni bir araya getiren Çin-Orta Asya Zirvesi, tarihi Ipek Yolu'nun baslangiç noktasi kabul edilen, Çin'in Saansi eyaletinin merkezi Sian'da düzenleniyor.

Çin Devlet Baskani Si Cinping'in ev sahipligindeki zirveye Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaskani Gurbanguli Berdimuhamedov ve Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev katiliyor.

Çin-Orta Asya Zirvesi, Pekin ile Orta Asya Cumhuriyetleri arasindaki "C+C5" isbirliginin devlet baskanlari düzeyindeki ilk toplantisi olacak.

Disisleri bakanlari düzeyindeki ilk "C+C5" toplantisi, 2020'de yapilmisti. Ardindan disisleri bakanlari, 2021'de Çin'in, 2022'deyse Kazakistan'in ev sahipliginde çevrim içi toplantilarda bir araya gelmisti.

Disisleri bakanlari toplantilarinin 4'üncüsü 27 Nisan'da Sian'da yapilmis, toplantida grubun ilk liderler zirvesini mayis ayinda bu sehirde düzenlemesi kararlastirilmisti.