Cezayir Cumhurbaskani Tebbun: "Fas ile iliskilerimizin geldigi nokta üzüntü verici"Esat Firat

Cezayir Cumhurbaskani Tebbun: "Fas ile iliskilerimizin geldigi nokta üzüntü verici"Esat Firat

CEZAYIR (AA) - Cezayir Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun, komsu Fas ile iliskilerinde “dönüsü olmayan” noktaya gelinmesinden üzüntü duydugunu söyledi.

Cumhurbaskani Tebbun, Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna verdigi mülakatta bölgesel ve uluslararasi gelismeleri degerlendirdi.

Tebbun, ülkesinin Fas ile iliskilerinin dönülmez bir noktaya geldigine dikkati çekerek, “Fas ile iliskilerimizin geldigi nokta üzüntü verici. Bizim tavrimiz tepkiseldir.” dedi.

Cezayir-Ispanya iliskilerine de deginen Tebbun, bu ülkeyle ticari iliskilerin daha çok özel sektörde sürdügünü ve Cezayir’in Ispanya'ya dogal gaz ihracina devam edecegini dile getirdi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in daveti üzerine mayista Moskova’ya resmi ziyarette bulunacagini belirten Tebbun, Cezayir’in Ukrayna krizinde arabuluculuk rolü oynamaya hazir oldugunu ve bu konuda yeterli güvenilirlige sahip birkaç ülkeden biri oldugunu ifade etti.

Tebbun, ülkesinin Fransa ile iliskilerinin de gelgitli olduguna isaret ederek Cezayir büyükelçisinin yakinda Paris’e dönecegini kaydetti.

Cezayir Cumhurbaskani Tebbun, Filistin davasinin kendileri için merkezi bir dava oldugunu ve bunun neredeyse Cezayir’in iç meselesine dönüstügünü ifade etti.

- Fas ile Cezayir iliskileri

Dönemin Cezayir Disisleri Bakani Ramtan Lamamra, 24 Agustos 2021'de düzenledigi basin toplantisinda, Fas'in "düsmanca eylemleri" nedeniyle bu ülkeyle diplomatik iliskileri kesme karari aldiklarini açiklamisti.

Ayni gün Fas Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise Cezayir'in tek tarafli aldigi kararin gerekçelerinin kabul edilmedigi vurgulanmisti.

Cezayir'de Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun'un baskanliginda 22 Eylül 2021'de düzenlenen Yüksek Güvenlik Kurulu toplantisinda Fas'a ait tüm sivil ve askeri uçaklar için ülkenin hava sahasinin kapatilmasi kararlastirilmisti.

Söz konusu adimin, Fas tarafindan devam eden "provokasyonlar ve düsmanca eylemler" nedeniyle atildigi ifade edilmisti.

- Bati Sahra sorunu

Fas ile Cezayir arasindaki anlasmazlik noktalarindan birini Bati Sahra meselesi olusturuyor.

Konu, uzun yillardir Fas-Cezayir-Ispanya üçgeninde çözülemeyen bir sorun olarak varligini sürdürüyor. Kendini bölgenin "kurtulus" hareketi olarak tanitan Polisario Cephesi de Bati Sahra sorunu çerçevesinde sekillenen üçgenin merkezinde yer alan ayrilikçi hareket olarak öne çikiyor.

Fas, Polisario Cephesi tarafindan 1976'da bagimsizligi ilan edilen eski bir Ispanyol sömürgesi olan Bati Sahra sorununun çözümü için 2007'de "genisletilmis özerkligi" önerirken, Cezayir tarafindan desteklenen Polisario ise bu bölgenin kaderinin tayini için referanduma gidilmesi talebinde bulunuyor.