Çavusoglu, Brüksel'de Türk gazetecilerin sorularini yanitladi: (2)Zuhal Demirci,Ömer Tugrul Çam,Behlül Çetinkaya- "(Türkiye, Rusya, Iran ve Esed rejimi ile disisleri bakanlari düzeyinde toplanti için) Önümüzdeki süreçte disisleri bakanlari düzeyinde toplantinin olabilmesi için simdi Rusya'dan davet bekliyoruz"- "Terörle mücadelede Isveç'in somut adimlar atmasi gerekiyor"

Çavusoglu, Brüksel'de Türk gazetecilerin sorularini yanitladi: (2)Zuhal Demirci,Ömer Tugrul Çam,Behlül Çetinkaya- "(Türkiye, Rusya, Iran ve Esed rejimi ile disisleri bakanlari düzeyinde toplanti için) Önümüzdeki süreçte disisleri bakanlari düzeyinde toplantinin olabilmesi için simdi Rusya'dan davet bekliyoruz"- "Terörle mücadelede Isveç'in somut adimlar atmasi gerekiyor"

BRÜKSEL/LONDRA (AA) - Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, gelecek süreçte Türkiye, Rusya, Iran ve Esed rejimi ile disisleri bakanlari düzeyinde toplantinin olabilmesi için Rusya'dan davet beklediklerini bildirdi.

Bakan Çavusoglu, NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi'nin ardindan Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciligi'nde Türk gazetecilerle bir araya gelerek sorularini yanitladi.

Çavusoglu, katildigi NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi oturumlari hakkinda bilgi verirken Ukrayna konulu oturumda son durumun degerlendirildigini ve Istanbul Tahil Anlasmasi'nin uzatilmasi hakkinda bilgi verdigini aktardi.

Ayrica terörle mücadelede her türlü adimin atilmasi, müttefiklerin savunma alanindaki kisitlamalari kaldirmasi gerektigini hatirlattigini bildiren Çavusoglu, bunlar kaldirilmadan yeni bir taahhüdün kabul edilmeyecegini vurguladigini dile getirdi.

Çavusoglu, ikili görüsmeleri hakkinda bilgi verirken de Finlandiyali mevkidasi Pekka Haavisto'yu ülkesinin dün NATO'ya katilimi dolayisiyla tebrik ettigini, Ukrayna dahil bazi konulari ele aldiklarini bildirdi.

ABD Disisleri Bakani Anthony Blinken ile görüsmesinde, NATO kurucu anlasmasi geregi üyelik belgelerini saklayan ülke olan ABD'ye Finlandiya'nin katilimina iliskin belgeleri teslim ettigini, F-16 satisi ve Isveç'in üyelik için neler yapmasi gerektigi konularini görüstügünü kaydetti.

AB Dönem Baskani Isveç'in Disisleri Bakani Tobias Billström'e AB ve ülkesinin, Türkiye'deki depremler sonrasi imar çalismalarina destek amaciyla düzenledigi bagisçilar toplantisi için tesekkür ettigini belirten Çavusoglu, ayrica Isveç'in NATO üyeligi için neler yapmasi gerektigini görüstüklerini, bazi adimlarin atildigini ancak bunlarin yeterli olmadigini, ilave adimlar gerektigini ve terörle mücadelede Isveç'ten somut adimlar beklediklerini vurguladi.

Isveç, Finlandiya ve Türkiye arasinda kurulan daimi mekanizmanin devam edecegini aktaran Çavusoglu, Finlandiya'nin üye olmasindan sonra da bu mekanizma içinde bulunacagi, bir sonraki toplantinin Türkiye'de yapilacagi bilgisini verdi.

Çavusoglu, Japon mevkidasi Hayasi Yosimasa ile görüsmesinde Japonya'nin deprem sonrasi Türkiye'ye destegi için tesekkür ettigini, büyükelçiliklerin açtiklari hesaplara en çok bagisin Japonya'dan geldigini söyledi.

Ingiliz mevkidasi James Cleverly ile savunma sanayi alanindaki isbirligini görüstüklerini belirten Çavusoglu, Izlanda Disisleri Bakani Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadottir ile 20 yil sonra ilk kez yapilacak Avrupa Konseyi Liderler Zirvesi'ni ele aldiklarini, ayrica Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba'yi da Türkiye'ye davet ettigini bildirdi.

- "Israil'in bu tür saldirilari sonlandirmasi lazim"

Çavusoglu, basin toplantisinin soru-cevap bölümünde Israil güçlerinin Mescid-i Aksa'ya yaptigi saldiri gibi provokasyonlarin ramazan ayinda önüne geçilmesi gerektigini, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra Türkiye'yi ziyaret eden Israilli mevkidasi Eli Cohen'e aktardigini söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da Israilli mevkidasi Isaac Herzog'a bu konuyu her görüsmede hatirlattigini kaydeden Çavusoglu, "Israil'in bu tür saldirilari sonlandirmasi lazim, hemen sonlandirmasi lazim." dedi.

Israil'de hükümetteki koalisyonda asiri irkçi partiler bulunduguna isaret eden Çavusoglu, Israil Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir'in benzeri bir provokasyona imza atarak güvenligi bozacak hamleler yaptigini anlatti.

Çavusoglu, bu provokasyonlarin Orta Dogu'da ve Israil-Filistin konusunda gerilimi artirdigina dikkati çekerek, "Israil'in dün Mescid-i Aksa'da yaptigi, Harem-i Serif'in kutsiyetini ihlal eden bu adimi kabul etmek mümkün degil. Umarim bir daha tekrarlanmaz çünkü bu tür saldirilar gerçekten iyice haddini asmistir." diye konustu

Türkiye-Israil diyalog sürecine de isaret eden Çavusoglu, "Bizim Israil'le angajmanimiz kesinlikle Filistin davasi pahasina olamaz. O konuda biz ilkelerimizden, inancimizdan hiçbir sekilde taviz veremeyiz." ifadelerini kullandi.

- "PKK/PYD/YPG'nin Isveç'te faaliyetleri devam ediyor"

Çavusoglu, Isveç'in NATO üyeligine yönelik soruyu da yanitlayarak Brüksel'de gerçeklestirilen toplantilarda görüstügü mevkidaslariyla da bu konunun gündeme geldigini kaydetti.

Türkiye'nin NATO'nun açik kapi politikasini desteklediginin altini çizen Çavusoglu, "En basindan beri Finlandiya'yla görece daha az sorunumuz oldugunu söylemistik. Finlandiya da üçlü muhtiradan sonra bu yönde güçlü adimlar atmistir. Dolayisiyla Türkiye'nin Finlandiya'nin NATO üyeligini desteklemesi, protokolünü onaylamasi aslinda NATO'nun açik kapi politikasini desteklediginin göstergesidir." degerlendirmesini yapti.

Isveç'in üçlü muhtiranin uygulanmasi ve terörle mücadele konularinda attigi adimlarin yetersiz olduguna vurgu yapan Çavusoglu, söyle devam etti:

"Terörle mücadelede Isveç'in somut adimlar atmasi gerekiyor. Bizim iadesini istedigimiz kisilerle ilgili sorusturmalarin devam ettigini dün Isveç Disisleri Bakani bir kere daha söyledi. Diger taraftan özellikle PKK/PYD/YPG'nin Isveç'te faaliyetleri devam ediyor. Halen kendisine insan devsirebiliyor. Özellikle terörizmin finansmani konusunda mücadele edelim diyoruz ama PKK için ciddi kaynak olusturuyorlar Isveç'te. Açik bir sekilde PKK propagandasi, bölücü basinin resimleriyle, terör örgütünün paçavralariyla devam ediyor. Dolayisiyla Isveç'in bunlari sonlandirmasi gerekiyor. Bir taraftan adli yardimlasmayla ilgili anlasmamiz var ama bu teröristlerin iadesiyle ilgili ve somut adimlari görmek istiyoruz."

- "Disisleri bakanlari düzeyinde toplantinin olabilmesi için Rusya'dan davet bekliyoruz"

Çavusoglu, Türkiye, Rusya, Bessar Esed rejimi ve Iran arasinda disisleri bakan yardimcilari düzeyindeki Suriye konulu toplantinin ardindan bakanlar düzeyinde bir toplantinin olup olmayacagi sorusuna iliskin, sunlari söyledi:

"Disisleri bakanlari toplantisinin hazirliklarini yapmak üzere bakan yardimcilari düzeyinde bir toplanti gerçeklesti. Bakan Yardimcimiz Burak Akçapar bu toplantiya katildi. Kendisiyle de oradaki görüsmeler, müzakerelerde ilgili sürekli temas halindeydik ve en sonunda bir açiklama oldu. Burada istisarelere devam edilmesi hususunda mutabik kaldiklarini da vurguladilar. Sonuçta bu toplantinin amaci neydi, disisleri bakanligi toplantinin hazirligini yapmak ve önümüzdeki süreçte disisleri bakanlari düzeyinde toplantinin olabilmesi için simdi Rusya'dan davet bekliyoruz. Tekrar Moskova'da olacagi öngörülüyor."

- "Her iki taraf da ciddi bir saldiriya hazirlik yapiyor, görüyoruz"

Çavusoglu, Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov'un Türkiye'ye yapacagi ziyarette, ikili düzeyde biriken konulari ele alacaklarinin altini çizdi.

Ayrica, görüsmede, Rusya-Ukrayna Savasi, Türkiye'nin yürüttügü diplomasi çabalari, arabuluculuk ve esir takasiyla ilgili konularin da gündeme gelecegini dile getiren Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"Tahil anlasmasi için biliyorsunuz, Rusya bu sefer 60 günlük dedi ve 120 güne uzatilabilmesi için beklentilerinin karsilanmasi gerektigini söyledi. Burada Rusya'yi savunmak için söylemiyoruz ama halen tahil ve gübre ihracatindaki sorunlar devam ediyor. BM ile birlikte bunlari nasil çözebilecegimizi New York'ta Genel Sekreter'le (Antonio Guterres) görüstük. Simdi bunun üzerinde çalisiyoruz. Biraz olgunlastiktan sonra sizlerde de paylasacagiz. Burada Türkiye'nin yine kilit bir rolü olacak. Özellikle bu sorunlar nedir, ödeme, sigorta ve de gemilerin limanlardan alabilecekleri hizmetler. Özellikle, sigorta, bankacilik ve ödemelerle ilgili ABD ve Ingiltere kilit ülkeler ve bu konulari hem (ABD Disisleri Bakani Antony) Blinken ile hem de (Ingiltere Disisleri Bakani James) Cleverly ile ikili görüsmelerde ele aldik."

Çavusoglu, Türkiye olarak Rusya-Ukrayna Savasi'nin sona ermesini istediklerini ve savasin herkese zarari oldugunu vurgulayarak, taraflarin tekrar müzakere masasina dönmesi için çabalari devam ettireceklerinin altini çizdi.

Bakan Çavusoglu, "Ama önümüzdeki süreçte her iki taraf da bahar aylariyla beraber ciddi bir saldiriya hazirlik yapiyor, görüyoruz. Bundan da endise duyuyoruz ve bir an önce müzakere masasinda Ukrayna'nin sinir ve toprak bütünlügünün de temin edilmesiyle kalici bir barisa ulasilmasi için biz çabalarimizi sürdürecegiz." dedi.

(Bitti)