Bursa'da restore edilen atil durumdaki lojmanlar, depremzedeleri agirlayacakMustafa Yilmaz- Parkeleri, kapilari, tesisati, boyasi yenilenen, esyalarla dösenen 150 konutun tamami, hafta sonu itibariyla depremzedelere teslim edilmis olacak

Bursa'da restore edilen atil durumdaki lojmanlar, depremzedeleri agirlayacakMustafa Yilmaz- Parkeleri, kapilari, tesisati, boyasi yenilenen, esyalarla dösenen 150 konutun tamami, hafta sonu itibariyla depremzedelere teslim edilmis olacak

BURSA (AA) - Bursa'nin Orhaneli ilçesinde, hayirseverlerce restore edilip, esyalari dösenen atil durumda bulunan prefabrik lojmanlar, depremzedelerin barindirilmasi için kullanilacak.

Ilçenin girisinde bulunan ve eskiden Türkiye Kömür Isletmelerine (TKI) ait 2015'ten beri kullanilmayan lojmanlar, restore edildi.

Kahramanmaras merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardindan, afetzedelerin yerlesmesi için esyalari da dösenen 150 konuttan 90'i hazir hale getirildi.

Konutlardan 22'sinde deprem bölgelerinden gelen ailelerin yerlestigi evlerin, hafta sonuna kadar tamaminin hazirlanmasi hedefleniyor.

Orhaneli Kaymakamligi ve Belediyesi, Bakyapi firmasi, EÜAS Bursa Dogalgaz Kombine Çevrim Santrali Isletme Müdürlügü isbirligiyle düzenlenen konutlar, depremzede vatandaslarin kullanimi için bekliyor.

- Malatya'dan gelen afetzede aile yerlesti

Depremlerde Malatya'daki evi hasar gören Osman Kusar, AA muhabirine, yakinlariyla 6 kisi için kendilerine daire verildigini söyledi.

Dairede ihtiyaç duyduklari esyalarin bulundugunu aktaran Kusar, "Malatya, Battalgazi merkezine bagli Üçbaglar Mahallesi'nde oturuyordum. Allah devletten razi olsun. Getirdi bizi buraya yerlestirdi, isi gücü rast gelsin. Sikintimiz evdi, Allah'tan devlet yardim etti, Orhaneli Belediyesi, Kaymakamligi, vakiflari, çok sükür geldiler. Bize her türlü konuda yardimci oldular." diye konustu.

Daha önce Çöreler köyünde bir hayirsever tarafindan kendilerine verilen evde kaldiklarini, daha sonra lojmanlara tasindiklarini aktaran Kusar, sunlari söyledi:

"Yani ev verdiler, bütün her seyi dayali döseli. Gida yardimi yapiyorlar, ne bileyim eksigimiz olursa gelip soruyorlar, ziyarete geliyorlar. Yani ev sükür, benim Malatya'daki evden biraz daha sicak, iyi. Çünkü orada sogukta donduk. Böyle bir imkani verdiler ya bize. Devletimize dua ediyoruz biz her gün. Burada su an alti kisiyiz. Ben, esim, onun halasinin oglu ve gelini, iki de kizi var. Alti kisiyiz bir daireye koydular. Iki kiz çocugu var, biri okuyor 11'inci sinifta. Biri eczaciliga hazirlaniyor."

- Insaat firmasi restore etti

Orhaneli Belediye Baskani Ali Aykurt ise restore edilen binalarin bulundugu alanla ilgili bilgi vererek, söyle konustu:

"Içinde camisi ve sosyal alanlari olan güzel bir bölgemiz. Hemen Orhaneli ilçesinin yakininda, depreme dayanikli prefabrik evler, 2015 yilindan beri kullanilmamaktaydi. Yasamis oldugumuz deprem sebebiyle Ovaakça Termik Santrali Müdürü Mehmet Uluba ile bir araya geldik. Burasinin kullanilmasina karar verdigimizde ise Bakyapi firmasina teklif götürdük. Onlar da sag olsunlar hiç ücretsiz bize tadilatlarini yapacaklarini vadettiler."

Aykurt, 120 kisilik ekibin fedakarca çalisarak evleri hazir hale getirdigine deginerek, su ifadeleri kullandi:

"Sükürler olsun ki, bugün depremzede ailelerimiz ikamet etmeye basladi. 150 konutumuzun 90'i hazir vaziyette. Geri kalan konutlari da 1 hafta içinde bitirecegiz. Evleri düzenlerken, evlerin halisindan koltuguna, isinmasindan çatal kasigina kadar hepsini düsündük. Çamasir makinesinden yatak odasina kadar bir evin içerisinde ne olmasi gerekiyorsa hepsini tamamladik. EÜAS Genel Müdürü Izzet Alagöz'e, Bakyapi Yönetim Kurulu Baskani Veysel Bakgör ve hayirseverlerimize tesekkür ediyorum. Nereye gidersek bos dönmedik. Bu milletin ferdi olmaktan gurur duydum. Gerçekten ilk gün aileleri yerlestirirken çok duygusal anlar yasadim. Rabbim böyle acilar bir daha yasatmasin. Insallah bu acidan önemli dersler çikarmisizdir."

- 150 konutun tamami hafta sonunda teslim edilmis olacak

Insaat sektöründe faaliyet gösteren Bakyapi'nin Yönetim Kurulu Baskani Veysel Bakgör de 6 Subat'ta yasanan depremlerin çok büyük afet oldugunu savunarak, "Kahramanmaras merkezli, ülke olarak çok büyük bir kenetlenmeye, insanlikla ilgili yapmamiz gerekenlerin bilincini üzerimizde test eden bir afet yasandi. Bununla ilgili olarak biz de Bursa'da ne yapabiliriz diye hem ailemiz adina hem sirketimiz adina ne yapacagimiza dair arayislardaydik." dedi.

Ilk 24 saat içinde bölgeye jeneratör ve arama kurtarma gereçleri yolladiklarini anlatan Bakgör, sunlari kaydetti:

"Bize EÜAS'in yetkilileri özellikle Mehmet Uluba bey ulasti. Burasiyla ilgili olarak destek verebilecegimiz neler olabilir diye sordu. Biz de canhiras bir sekilde dedik ki 'Bunun tamamini biz üstlenebiliriz.' Böyle bir projede olmak bizim için çok büyük bir yardim firsati. Hemen hizli bir sekilde mevcut olan sahadaki tüm ekip tecrübemiz ve ekipmanla harekete geçtik. Sahada personelimiz çok verimli ve fedakarca davrandi. Gece gündüz 24 saat teyakkuz halinde çalisti, geldigimiz bu noktada da geçtigimiz hafta ilk konutlarin teslimatlarini yaptik. Biz kapisindan parkesine, boyasindan vitrifiyesine ne varsa tamamini yenileyerek, tesisatlari, her seyini yenileyerek 150 kalici konutu toparladik ve bu hafta sonu itibariyla tamamini teslim etmis olacagiz."