Bilim insanlari, Dünya'ya benzeyen ötegezegenlerin sanildigindan fazla oldugunu düsünüyorSaadet Firdevs Apari

Bilim insanlari, Dünya'ya benzeyen ötegezegenlerin sanildigindan fazla oldugunu düsünüyorSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - ABD'li bilim insanlarina göre, Dünya'ya benzeyen ötegezegenler sanildigi kadar nadir olmayabilir.

New Atlas sitesinin haberine göre, California Üniversitesinden (UCLA) bilim insanlari, hidrojen atmosferleri ve erimis magma okyanuslari olan genç ötegezegenlerde suyun nasil olustuguna dair çalisma yürüttü.

Carnegie Bilim Enstitüsü isbirligiyle gerçeklestirilen çalisma, su bulunduran ötegezegenlerin daha önce düsünüldügü kadar nadir olmayabilecegini ve dünyaya benzeyen ötegezegenlerde suyun varliginin neredeyse kesin olabilecegini gösterdi.

Kirmizi cüce yildizlarin yörüngesinde bulunan kayalik Süper Dünyalar hakkindaki verilere dayanan bu sonucun ardindan arastirmacilar, atmosferlerinde zengin hidrojen ve magma okyanuslari bulunan genç gezegenlerin belirli bilesikler ve reaksiyonlar noktasinda nasil materyal degis tokusunda bulunduguna dair matematiksel modeller gelistirdi.

UCLA profesörü Ed Young liderligindeki ekip, hidrojenin sivi ve sicak magmada çözünerek oksijenle etkilesimi sonucu su ürettigini buldu.

Arastirmacilar, bu kosullarin Dünya benzeri dis gezegenlerde yaygin oldugunu düsündügünden, bunun üzerlerindeki suyun da yaygin olacagi anlamina geldigi çikarimina ulasti.

Bilim insanlari bu durumda Dünya'ya benzeyen ötegezegenlerin sanildigindan fazla oldugu sonucuna vardi.

Young, "Tarih boyunca kendimiz hakkinda yeni seyler ögrendikçe Dünya’nin ne kadar tipik oldugunu görüyoruz. Evrendeki yerimizle alakali bakis açimizi degistirirsek bu gelecekteki arastirma yürütme yöntemlerimize yaklasimimizi degistirebilir ve dünyayi sarsan daha fazla kesif yapabiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

"Nature" dergisinde yayimlanan çalismanin bir sonraki asamasi, matematiksel modelleri iyilestirmek için ötegezegenlerin atmosferlerinin daha ayrintili bir incelemesini yapmak olacak.