Besiktas'ta bir kisinin öldügü restoran önündeki istinat duvarinin çökmesine iliskin davaBasak Akbulut Yazar,Zeynep Yesildal

Besiktas'ta bir kisinin öldügü restoran önündeki istinat duvarinin çökmesine iliskin davaBasak Akbulut Yazar,Zeynep Yesildal

ISTANBUL (AA) - Besiktas'ta, restoraninin önündeki istinat duvarinin çökmesi sonucu 1 kisinin ölmesi ve 1 kisinin de yaralanmasina iliskin sef Somer Sivrioglu'nun da aralarinda bulundugu 7 sanigin 22 yil 6'sar aya kadar hapis cezasi istemiyle yargilanmasina baslandi.

Istanbul 32. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya tutuksuz saniklar Mehmet Levent Kula, Sevinç Kula, Gülay Kula ve Sakine Öçal ile avukatlari katildi.

Durusmada, müstekiler Baha Eddin Ali Hafez Shanableh ile ölen Ahmad Muhammed Salem Lubbad'in ailesi adina avukat da hazir bulundu.

Sanik Mehmet Levent Kula, olayin yasandigi tek katli restoranin miras yoluyla babasindan kendisine geçtigini belirterek, yapinin istinat duvarinin eski veya yikilacak durumda oldugunu bilmedigini, yapim ve onarim tarihi konusunda da bilgisinin olmadigini söyledi.

Kula, olaydan dolayi üzgün ve pisman oldugunu ifade ederek beraat talebinde bulundu.

Saniklardan Sakine Öçal, isletmeyi babasinin 50 yil önce kiraya verdigini, sadece kira bedeli aldigini söyleyerek, beraatini istedi.

Istinat duvariyla ilgili bilgisi olmadigini belirten sanik Sevinç Kula ise "Kiracilar da herhangi bir tamir talebinde bulunmadi." dedi.

Sanik Sevinç Kula'nin avukati, istinat duvarinin Besiktas Belediyesinin sorumlulugunda oldugunu, belediye tarafindan olay tarihinden 2 ay önce yenilenen kaldirimla duvar arasinda bosluk birakildigini savundu.

Durusmaya katilmayan sanik Somer Sivrioglu'nun avukati da müvekkilini bir sonraki celsede getirecegini kaydetti.

Müstekilerin avukati Nisa Serin ise duvarin yikilmasinda hem yapi sahibi hem de kiracilarin kusurlu olduklarini belirterek, "Özellikle kiracilarin meydana gelen yikimdan dogrudan ilgili ve kusurlu olduklarini düsünüyoruz. Meydana gelen vahim sonucun da göz önüne alinarak tüm saniklarin tutuklu yargilanmalarini istiyoruz. Sikayetimiz devam ediyor." ifadelerini kullandi.

Mahkeme heyeti, durusmaya katilmayan saniklar Somer Sivrioglu, Kazim Evirgen ve Kadri Berk Cemal'in savunmalarinin bir sonraki celsede alinmasina karar vererek durusmayi erteledi.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, 21 Mayis 2022'de Etiler Mahallesi Nispetiye Caddesi'nde bir restoranin önündeki istinat duvarinin çöktügü anlatiliyor.

Çökme nedeniyle 1 kisinin yaralandigi, 1 kisinin ise öldügü belirtilen iddianamede, saniklarin bahçe duvarinin çökmesiyle kisilerin ölümünü veya yaralanmasini öngörebilecek durumda olmalarina ragmen ruhsatlandirma, bakim, tadilat, onarim veya güçlendirme islemlerini yaptirmadan duvari kullanmaya devam ettikleri aktariliyor.

Iddianamede, saniklarin dikkat ve özen yükümlülügüne aykiri hareketleri sonucu müsteki Baha Eddin Ali Hafez Shanableh'in yaralanmasina, Ahmad Muhammed Salem Lubbad'in ise ölümüne neden olduklari kaydedilerek, saniklar Somer Sivrioglu, Sakine Öçal, Gülay Kula, Sevinç Kula, Mehmet Levent Kula, Kazim Evirgen ve Kadri Berk Cemal'in "bilinçli taksirle bir veya birden fazla kisinin ölümüne veya yaralanmasina neden olma" suçundan 2 yil 8'er aydan 22 yil 6'sar aya kadar hapisle cezalandirilmalari isteniyor.